IG Markets – Candlestickdiagram

Jag har ju ett samarbete med IG Markets, ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument. För den som är intresserad av kortsiktig handel så är deras plattform definitivt värd att prova. Jag har tidigare skrivit om CFDer här, stopporder här och limitorder här. I det här inlägget tänkte jag dock att vi skulle titta lite närmre på den diagramtyp som många, inklusive jag själv, tittar på.

Ni som läser min blogg har säkert sett att jag brukar lägga upp grafer på olika index på morgonen. Bland annat här där jag tagit fram ett diagram över OMXS30. De diagrammen som jag brukar lägga upp från IG Markets och som ni kan se nedan är så kallade candlestickdiagram.

Bitcoin prisintervall per dag, 180 dagar

I candlestickdiagrammet ovan visas hela prisintervallet för varje handelsdag för Bitcoin. Om du vill se utvecklingen på längre sikt kan du i regel välja att visa vecko- eller månadsvärden men du kan även se utvecklingen på kortare sikt, exempelvis intradag, per timme, de senaste fem minutrarna eller ännu kortare.

De staplar som har grön fyllningsfärg indikerar en dag med kursuppgång och de röda indikerar en dag med kursnedgång. Candlestick-stapeln visar intervallet för handelsdagens öppnings- och stängningskurs och de så kallade ”svansarna” (se tydligare bild nedan) visar handelsdagens högsta och lägsta kurser.

Ovan ser ni ett candlestickdiagram över Bitcoin där varje candlestickstapel avser en dag. Själva stapeln kallas även för ”kropp” och linjerna över och under kallas för ”svansar”.

Ovan kan ni se i detalj vad en stapel med tillhörande svans är och betyder.

Ibland kan man se en lucka mellan två candlesticks. Dessa kallas för gap och betyder att inga affärer har gjorts i de prisintervaller som ligger i det området. Det är alltså det som skiljer mellan stängningskursen och öppningskursen som kallas för gap. Jag tänkte att vi kunde gå in mer på gap och vad man kan utläsa från enskilda candlesticks i nästa inlägg tillsammans med IG Markets.

/A

Kom ihåg att CFDs är produkter med hävstångseffekt och kan resultera i förluster som överstiger det belopp du initialt investerat. Att handla CFDs passar inte alla så försäkra dig om att du helt förstår vilka risker det innebär.

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.