H&Ms kapitalmarknadsdag och högre inflation än väntat

H&M hade kapitalmarknadsdag igår. Den togs inte riktigt emot med kärlek från aktieägarna och kursen var nere på tioårslägsta. Jag kommer att återkomma mer till H&M och vad som hände på kapitalmarknadsdagen, men först vill jag ventilera lite om vår schizofrena börs.


Den senaste tidens stora rörelser på börsen berodde från början på rädslan för att inflationen skulle ha stigit snabbare än väntat och bidra till höjda räntor. Igår släpptes inflationsstatistik från USA som visade på just det och OMXS30 föll ned till strax över 1500 direkt.

Den här reaktionen var alltså ganska väntad. Det som hände härnäst visar dock antingen på hur svårt det är att bryta en lång bulltrend eller att börsen just nu har bestämt sig för att göra allt precis tvärtemot. Jag kallade därför börsen lite skämtsamt för ”oseriös” igår.

Jaha… Tror ni att min korta position på OMXS30 är glad nu? Vill knappt titta i portföljen. Tur att jag ska hänga på Nordnet Live hela dagen. Skämt åsido, jag har handlat lite och köpte björnar igen som hedge förra veckan, har inga planer på att göra mig av med dem. Sett till ett år är OMXS30s utveckling -2,55 procent.


En kort position som däremot hade varit bra att behålla var H&M över kapitalmarknadsdagen. Aktien betedde sig ganska typiskt för en kapitalmarknadsdag. Öppnade starkt för att stiga till 145,74 kronor (2,26 procent) för att sedan dala ned till under tioårslägsta och stänga på 135 kronor (-4,63 procent). Marknaden blev alltså inte lugnare av Karl-Johan Perssons besked, som i och för sig var ganska intetsägande. Han upprepade att de behöver fortsätta förbättra sig men att de kommer att fortsätta öppna fler butiker och samtidigt arbeta med att förbättra butiksupplevelsen.

När jag den 23 januari sa att min riktkurs på H&M var 70-90 kronor (90 kronor mer rimligt om vi inte ser en större sättning på börsen och 70 kronor inte helt omöjligt om resten av börsen ska ned 50 procent) så stod H&Ms aktiekurs i cirka 156 kronor. Detta är alltså bara lite mer än tre veckor sedan och sen dess är kursen ned över 14 procent. Jag räknade inte alls med att det skulle gå så snabbt utan sa att min tidshorisont sträcker sig 1,5-3 år fram. Jag är nog snarare mer negativt inställd till H&M nu än jag var då. Delvis på grund av hur de hanterar hela utdelningsfrågan. När de släppte sin rapport den 31 januari flaggade de för en återinvesteringsplan för utdelningen där aktieägarna kunde välja själva om de ville återinvestera utdelningen eller ej. Lite som en smygemission alltså. Jag kritiserade återinvesteringsplanen och kallade den för ett dyrt sätt att få tillbaka pengar som man delar ut och nu har H&M gjort en egen utredning där de kallar återinvesteringsplanen för svår att genomföra tekniskt och tidsmässigt. Därför behåller de alltså utdelningen om 9,75 kronor kontant som ”plåster på såren” som de så fint kallade den.

Så vad är mitt problem med H&M som ”Sveriges finaste utdelningsbolag”? Direktavkastningen är ju jättehög ju!!! – För att de inte har råd. När bolag lämnar utdelning så ska det göras med vinst som de inte behöver för att investera i verksamheten. När de presenterade sin från början fuskversion av utdelning med återinvesteringsplan så handlade denna om att de faktiskt behövde pengarna (vilket de själva sa). Nu har de alltså valt att ändå dela ut pengarna trots att de behövs. Vad säger det egentligen om styrelsen och ledningen? Att ett bolag i behov av kapital ger bort pengar? Är det ett seriöst styrt företag? Jag tycker inte det och jag blir därför orolig för hur rapporten för helår 2018 kommer att säga om lite mer än ett år.

H&M utveckling 1 år.

/A

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.