Fredagsbaisse

USA och Dow Jones stängde igår på -4,15 procent efter ytterligare ett plötsligt fall och i Asien är Tokyobörsen i skrivande stund ned 2,16 procent och Kina -3,27 procent. Sverige stängde på -2,02 procent igår och väntas öppna svagt även idag.

För det första så var inte den här korrektionen oväntad och för det andra, om du investerar långsiktigt så bör inte kortsiktiga fall spela dig någon roll. Och med det sagt vill jag även påminna om att till exempel USA sen årskiftet först gått från under 25 000 punkter till att innan fallet ha passerat 26 500 punkter vilket ger en total uppgång på över 6 %.

DJI sedan årsskiftet.

Man brukar säga att en genomsnittligt årsavkastning på börsen ligger mellan 6-8 procent, och ändå blir många förvånade när börserna faller trots en stark uppgång redan första månaden på året. Det som är mer intressant just nu är volatiliteten. Jag håller på att skriva ett blogginlägg som heter ”Signalvärdet i den pånyttfödda volatiliteten i marknaden” där jag skriver mer om vad den här vollan kan betyda. Som jag skrev i blogginlägget ”rekyler vid en börsedgång” så kan man precis i början av en bear market få se kraftig volatilitet som följer med hela vägen ned. Frågan är bara om vi är där än.

Jag håller min plan vad gäller fördelning guld/aktier/mjuka råvaror men tänkte även slänga ett öga på silver.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.