Enter- och exitstrategier med if/else

En stund innan jag kom iväg till gymmet idag så plockade jag fram ett par av mina gamla böcker från skoltiden.

Något som vi ofta talar om när det kommer till investeringar är enter- och exitstrategier. När jag pluggade så läste jag ”ekonomi och IT” och har alltså utöver att ha läst FEK även läst lite programmering (bara 60hp). Jag tyckte dock redan som liten att programmering var rätt kul och satt som 10-åring och byggde egna enkla hemsidor i HTML, CSS och Javascript. Det var också lite därför jag valde att lägga till IT i min utbildning. Jag kan absolut inte programmera, jag tycker däremot att det är kul och skulle jag ha tid så hade det nog varit en sådan sak som jag hade velat göra mer av.

Men, en av de absoluta grundfunktionerna som man får lära sig i Javascript är if/else. Enkelt förklarat skriver man kod som följs av annan kod beroende på om första påståendet är sant eller inte. Jag skapade en liten funktion som exempel. Nedan ser ni min fina HTML-sida där man via en magisk knapp kan ta reda på om HM är köpvärd eller inte just nu.

Bakom den magiska knappen gömmer sig en funktion för HM som ni kan se nedan.

Det som står ovan är; funktionen HM har en nuvarande kurs på 142,22 kronor. Om kursen står över 90 kronor så kommer svaret när du trycker på min magiska knapp (vilket du inte kan för det är bara en print screen) att vara ”Nej” på frågan om HM är köpvärd eller inte och om ”else” alltså under 90 kronor så kommer svaret på frågan vara ”Kanske”. Eftersom kursen just nu står i 142,22 kronor så blir alltså svaret som ni kan se nedan ”Nej”.

Ber om ursäkt för mitt superlånga sidospår men jag lovar att komma till poängen nu. Ovan var bara ett exempel för att visa er som inte känner till Javascript hur det fungerar.

Implementera if/else i din strategi

Det jag försöker säga är alltså att när du har gjort en analys (spelar ingen roll om det är FA eller TA) så bör du sätta upp regler för när och varför du ska köpa/sälja. Antag att du har tittat på ett bolag vars aktie du efter din analys tycker är köpvärd på 100 kronor trots dagens 150 kronor. Då innebär det att om (if) aktien sjunker till 100 kronor så vill du köpa och annars (else) så köper du inte. Ganska enkelt. Samma sak går att göra om du redan äger en aktie.

Aktie If (köp) Else
HM ·      Kursen når <90 kronor

·      Ordning på E-handel och digitalisering

·      Ökad försäljning online

·      Högre marginaler

·      (…)

Sälj

Skapa en tabell för de bolag du redan äger och för under ”if” in vad som krävs för att du ska behålla bolaget. Jag tog ett eget exempel nedan. Jag äger ju aktier i Fortnox som tillhandahåller internetbaserade program för företag, redovisnings- och revisionsbyråer, föreningar och skolor. De hjälper företag att ha koll på sin ekonomi med andra ord.

Aktie If (behåll) Else
Fortnox ·      Fortsatt hög omsättningstillväxt (>20 % per år)

·      Fortsatt hög kundtillväxt (>3 % per kvartal)

·      Stigande rörelsemarginal

·      (…)

Sälj

Notera att detta alltså inte är hela analysen utan enbart ett exempel på hur man kan använda sig av if/else i sina investeringar.

Den här typen av tabeller för att skriva upp regler och strategier för respektive innehav ger dig en bra överblick över varför du äger ett bolag eller funderar på att äga ett bolag. Om det till exempel är så att du sitter med en surdeg i portföljen och inte vet om du ska behålla eller sälja så kan du faktiskt gå in i din tabell och se vad som gjorde att du köpte från början och vilka faktorer du på förhand bestämt ska avgöra om du ska fortsätta äga bolaget eller inte.

Sammanfattningsvis så handlar det helt enkelt om att strukturera upp din strategi och din handel för att inte adhoc-investera i bolag utan en ordentlig plan. Skapa alltså en strategi och följ den men se till att du även har implementerat i din plan vad du ska göra om utfallet blir annat än du tänkt dig. Förvänta dig det oväntade, som Ray Dalio brukar säga.

/A

2 thoughts on “Enter- och exitstrategier med if/else”

    1. En sån sak som är lätt att skjuta på men så nyttig att göra! Jag gillar verkligen att skapa tabeller som i exemplet ovan, ger mig en bra översikt! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.