Tankar om sanningar och verkligheten.

Imorse vaknade jag ganska tidigt men bestämde mig för att jag var trött och somnade om i två timmar till. Semester. Resan hit handlar såväl om att vara ledig som reflektion och jag gillade därför verkligen citatet på väggen på det lilla café i en gränd som vi besökt ett par gånger under dagarna vi varit här.

Jag tänker inte helt osökt på min ”bikiniskandal” även om det verkligen egentligen inte rör mig i ryggen. Någon kommenterade att jag behövde försöka se mig själv ur ett större sammanhang och därmed reflektera över vilken makt jag har med tanke på reaktionerna på inlägget med min kropp i bikini. Jag håller dock inte med. Makten ligger inte alls hos mig. Makten ligger hos de (i det här fallet) kvinnor som i det här fallet tog sig rättigheter att berätta för mig att bilden var fel för att det var en kvinnokropp i en bikini. Makten ligger hos de människor som tar sig friheten att bestämma över andra individer, som tycker att de vet bättre än någon annan. Makten låg aldrig hos mig. Jag fick den fråntagen från mig (kanske bör mynta womensplaining) av andra kvinnor som där och då bestämde vem jag var och hur min profil bör se ut.

Du ska föreställa en stark kvinna som tar ansvar för sin ekonomi.

Kan man som kvinna, som tar ansvar för sin ekonomi – och dessutom hjälper andra – inte få bära bikini? Måste andra alltid ta sig rätten att peka med hela handen så fort något sker som inte är helt inom ramarna för deras världsbild? Måste andra kategorisera mig? Om en ansvarstagande kvinna inte får synas i bikini, betyder det då om man vänder på det, att en kvinna som postar bilder på sig själv i bikini, inte får ta ansvar, göra karriär, bli framgångsrik?

Genom att först skapa fack och sedan kategorisera andra människor enligt dessa så fråntar vi deras rätt att vara just det, sig själva. Eftersom alla har en egen verklighet och en egen uppfattning av världen så innebär det att det inte finns en absolut sanning. Vad som är upp för mig är ned för dig. Om du kräver att andra ska förstå din sanning så måste du också respektera andra människor.

Men om du nu är så fyrkantig att allt måste placeras i olika mappar så får du helt enkelt skapa en egen mapp för mig. Du kan kalla den ”fuck you”.

/A

6 thoughts on “Tankar om sanningar och verkligheten.”

 1. Det är så mycket fel i den behandlingen du fått, du har summerat det bra, bifogar några reflektioner…

  1. De menar att du objektifierar kvinnan.
  – Du försöker ju inte sälja något, det är ju bara en semesterbild vilket leder till:
  2. Hade det varit mer passande om du bara fotat boken?
  – För att vara en stark & ansvarsfull kvinna får du alltså inte synas i bild… progressivt.
  3. Hade det varit bättre med en annan klädsel?
  – Kanske täcka mer hud, kanske till och med täcka hela dig… ja, du förstår…

  Tror att detta handlar om ett av de större problemen inom feminismen nämligen avundsjukan och jante. Antar att skribenten inte har friheten/fysiken att ta motsvarande bild.

  Du är det som feminismen behöver, kvinnor som visar vägen som är en förebild för både män och kvinnor.
  Ta hur många bikinibilder som helst, Jag följer dig för din kunskap!

  Kör hårt!

  1. Tack John! Tycker att du har helt rätt. Feminism/jämställdhet ska handla om rätten att göra precis det man vill utan att bli dömd av andra!

 2. Hej Anna,
  Så bra skrivet! Jag har också blivit fråntagen makten av andra kvinnor och förstår därmed glasklart vad du menar. Jag blir så illa berörd över att man inte bara får vara den man är i alla lägen utan att andra skall belasta en med sina skenheliga värderingar över hur man borde vara. Om sanningen skall fram så handlar det om andras dåliga självkänsla och kommentarer av folk med ”a giant chip on their shoulders” som man säger i USA.

  Heja dig!

  Kram, Anneli

  1. Ja, framförallt tråkigt när man lägger så mycket tid på att hjälpa just kvinnor. Ibland är det som att jobba i motvind men då får man bara bita ihop och komma ihåg att även om det är tungt ibland och några är otacksamma så står de flesta bakom och stöttar och pushar! Stöd likt din kommentar väger så mycket tyngre än några elaka kommentarer, tack!

 3. Påfallande ofta är det vänstern och feminismen som med ”rätt värdegrund” tenderar att sätta villkoren för om man får vara med i gemenskapen i det offentliga rummet……

  Och om man inte följer normen väntar ett offentligt drev som får tankarna att gå till stupstocken på torget under medeltiden,, ?

  den individuella friheten att utvecklas och ta eget ansvar verkar inte stå så högt på agendan trots att det behövs mer än någonsin, Handhjärta på det någon? ?

  Stand up for your right’s woman!! ?

  Mvh snickar’n

  1. Eller hur!! Att människor slåss för rätten att få vara sig själv men sen står med pekpinnar om hur ”ditt själv” ska vara. Så märkligt på alla sätt och vis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.