Måndag – hållbarhet och portföljtankar

Godmorgon! Förra veckan låg jag hemma med denguefeber, som tur var bara en mild variant så jag är på benen igen. Trist att inte kunna komma tillbaka till jobbet direkt efter Sri Lanka men å andra sidan skönt att jag slapp den värsta sorten av tropisk feber.

Ni missade väl inte mitt inlägg i samarbete med Trine igår förresten? Om ni fyller i koden ”ANNA2018” får ni även €10 vid er första investering. Minsta belopp att investera är €25. 

Den här veckan och även veckan därefter händer en hel del grejer. Min partner från NYC är på ingång till Stockholm och vi ska börja med att snacka hållbarhet, machine learning och big data i EFN Börslunch idag. Jag tänkte även passa på att dra mitt case för varför H&M är intressant runt 70-90 kronor (eller lägre), missa inte det!

På tal om partner från New York och investeringar så har jag ett litet dilemma. Jag tittade på Arabesque S-ray (som vi kommer prata mer om i Börslunch idag och i några avsnitt Feminvest Direkt framöver) och såg att Diös Fastigheter som jag äger inte presterar bra varken på ESG eller GC (hållbarhet och korruption) jämfört med andra bolag i samma bransch. Bolaget har presterat bra rent finansiellt sen jag köpte aktier men samtidigt finns det en stark korrelation mellan hållbara bolag och hög riskjusterad avkastning och jag vill att de bolag jag äger aktier i ska vara just det – hållbara.

Här ser ni, med dagsfärsk data, att Diös hamnar ganska långt ner. Jag älskar det här verktyget förresten. Här kan man söka på nästan 7000 noterade bolag (globalt) och se hur de presterar på ESG- och GC. Viktigt dock att inte fatta investeringsbeslut enbart på en parameter utan sen även lägga på finansiell analys, men mer även om det lite längre fram. Verktyget hjälper i alla fall mig att sålla bort bolag som då ändå inte blir intressanta (som nu till exempel Diös).

Ett annat lite roligare exempel som också ligger i min portfölj är Balder. Under snittet som ni kan se – MEN – som har ett momentum på ESG-sidan. Vad betyder det, undrar ni? Jo, Balder har de senaste sex månaderna ökat sin ESG-scoring med 32 procent(!). Hållbarhetstillväxt med andra ord.

Vad gäller Diös kontra Balder så var mitt främsta syfte med fastighetsbolag att vara exponerad mot hyresbostäder och där har Balder en mycket större övervikt än Diös som (även om de är verksamma i helt andra orter än till exempel Stockholm) främst är exponerad mot kommersiella fastigheter.

Tänk om man kunde använda det här verktyget för att ta fram en fond men som även lägger på finansiell analys, gärna både FA och TA… Den får gärna allokera mellan likvida medel och aktier också, för att minimera draw down. Tänk att få vara med och lansera en sådan med ett riktigt superteam. Tänk om det dessutom redan fanns typ tre års track record där fonden presterat bra. Vilken dröm va? 😉

Vi ses i rutan kl 11:45 hos EFN.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.