‘Lärande om investeringar’, processer och Sri Lanka

När vi kom fram till Sri Lanka igår så skulle det bara dröja till passkontrollen innan vi fick smaka på den lankesiska kulturen. Vi hade blivit varnade av vår vän som bor här att allt går väldigt mycket långsammare i Sri Lanka och att det inte är ett ställe för de som har bråttom eller blir stressade snabbt. Passkontrollen i sig tog extremt lång tid och det berodde på att personerna som genomförde den gjorde den i slow motion. Jag skojar alltså inte när jag säger att de ansträngde sig för att röra sig långsamt. Tycker ändå att det får sätta standarden för våra dagar här, alltså helt och hållet stressfritt.

Vi spenderade första solnedgången med varsin drink, filosoferande över livet innan vi delade på en flaska champagne och sen rörde oss mot Tao som var kvällens middagsdestination.

På planet läste jag ut boken ‘How an economy grows and why it crashes’ av Peter Schiff. En bok jag tycker att alla borde läsa, fantastisk, pedagogisk och framförallt rolig. Finns bland annat på adlibris här (ej adlink). Jag började direkt med boken ‘Dao of Capital‘ av Mark Spitznagel och wow, det är så mycket visdom på varje sida att jag emellanåt lägger ner boken för att reflektera över det jag just läst. T ex detta:

Acting for the long term generally entails an immediate commitment, based on an immediate view of the available opportunity set, and waiting an extended period of time for the result – often without due consideration to or differentiation between intertemporal opportunities that may emerge during that extended period of time. Moreover, saying that one is acting long term is very often rationalization used to justify something that is currently not working out as planned.

Det är SÅ vanligt att investerare gör en analys, fattar ett beslut och investerar i något där utfallet inte blir som man tänkt sig. Istället för att erkänna för sig själv att man hade fel och då gå vidare så blir det viktigare att ”ha rätt” i sin analys och beslut att man hellre behåller bolaget i sin portfölj och kallar det för ”långsiktigt”. H&M är faktiskt ett extremt bra exempel på detta. Många har sagt på 250, 225, 200, 180 etc att det är NU det vänder, gång på gång har de bevisats ha fel men de väljer då att avfärda det faktum att det visst kan och kommer att bli sämre innan det eventuellt blir bättre igen.

En profil som jag dock verkligen vill ge en eloge, just när det kommer till H&M, är Lundaluppen som hållit fast vid sin analys men nu erkänner att han haft fel. En bra investerare har inte alltid rätt men är duktig på att erkänna fel och sen 1) korrigera för att sen 2) lära sig av misstaget.

‘Lärande om investeringar’ är en process (något även Spitznagel gång på gång återkommer till i Dao of Capital) och vi måste acceptera att vi aldrig blir färdiga investerare, vi får bara mer och mer erfarenhet av tidigare misstag, det är sen vad vi väljer att göra med dessa som spelar roll.

/A

5 Comments

  1. Jag vill skriva detta på engelska för att förklara detta på ett bättre sett.

    Most westerners especially from countries like sweden that have very few (relatively) security problems fail to appreciate that passport control is the first line of defence for countries like india, sri lanka etc against terrorism. I am a frequent traveller to these countries as well as to usa. I once calculated the average time that it takes to clear passport control and it boils down to 3-5 mins max per person. Now if multiple flights land at the same time each with 200-300 persons, i am always pleasantly surprised at how quickly these security people actually manage to take care of this very important matter. We who live in the west have these itch to complain which at times is rather unfair. Try tobe reasonable and appreciate the difficulties of the authorities (which often have to work with less advanced technologies) in these asian countries.

    1. Hoppas inte att du tog det som ett klagomål! Jag hade inga besvär med tiden det tog alls och har otroligt stor respekt för andra kulturers rutiner och processer – framförallt när det gäller något så viktigt som passkontroll! 🙂

      Min spaning var inte de långa köerna utan att mannen i passkontrollen rörde sig långsamt (alltså slow mo) när han tog pass etc. Eftersom vår vän som bor här tidigare hade berättat om att saker och ting går långsammare i landet så blev det bara påtagligt när vi fick uppleva det REDAN i passkontroll.

  2. Nej anna det var inte riktat mot dig. Älskar din blogg och försöker min dotter att läsa den också. Hon är sista året på gymnasiet och funderar att läsa vidare i ekonomi branchen. Ha ett bra semester.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.