Köp inte bara dippen

Jag läste en artikel på DI igår där man skriver att småsparare i tio fall av fjorton har rusat till bolag som vinstvarnat (Ett börsnoterat företag kan gå ut med en vinstvarning om det inte längre tror att vinsten för perioden kommer att bli lika hög som tidigare prognoser för perioden). Störst är skillnaden i KappAhl där antalet aktieägare efter senaste vinstvarningen ökade med 55 procent.

Vinstvarning Bolag Ägare dagen innan vinstvarning Ägare 26/1 Skillnad
25-jan Nordea 26 401 26 932 2 %
25-jan Stora Enso 6 550 6 526 0 %
25-jan Fingerprint 34 171 33 638 -2 %
18-jan Doro 4129 4 101 -1 %
18-jan Byggmax 8 853 8 902 1 %
17-jan Skanska 32 827 33 861 3 %
16-jan Billerud Korsnäs 7 701 8 071 5 %
16-jan Scandic 9 345 9 769 5 %
16-jan NetEnt 9 104 10 856 19 %
12-jan Edgeware 2 242 2 497 11 %
15-dec H&M 89 869 89 623 0 %
14-dec Munters 736 825 12 %
13-dec NCC 14 480 14 567 1 %
13-nov Kappahl 6 351 9 843 55 %

Samtidigt släppte Di också nyligen en lista över de bolag som förväntas ha högst direktavkastning under kommande året. Här återfann vi några av bolagen som hade vinstvarnat, nämligen KappAhl, H&M, Skanska och Nordea.

KappAhl förväntas ha en direktavkastning på 5,7 procent med nuvarande aktiekurs. Om vi tittar på kursutvecklingen för KappAhl senaste året så ser vi att kursen gått ned med över 20 procent.

KappAhl

Om vi istället tittar på H&M, vars direktavkastning om de behåller utdelning om 9,75 kronor ligger på 6,23 procent med dagens kurs så vet vi att kursen det senaste året gått ned med över 30 procent.

H&M

Skanska väntas i sin tur ha en direktavkastning om 5,1 procent. Det senaste året har kursen gått ned med över 25 procent.

Skanska

Det fjärde bolaget är Nordea, som efter ett minst sagt volatilt år (bland annat på grund av flytt till Finland) landar på en utveckling om -7,76 procent senaste året. Dagens aktiekurs ger dem en förväntad direktavkastning om 6,81 procent.

Nordea

Vad vill jag säga egentligen? Jo, jag har tidigare skrivit om att göra analyser enbart på en parameter och att man inte kan investera i företag på grund av enbart utdelning eller bara för att kursen precis gått ned. Jag vet att vi ofta talar om att ”köpa dippen” men det betyder inte att det är det enda man ska göra. Det räcker inte att fatta ett beslut baserat på att aktiekursen står lägre nu än för några veckor, månader eller år sedan. Först och främst måste man som investerare ta reda på varför kursen är lägre och sedan göra en analys baserad på fakta för att sen ta ett beslut gällande framtiden. Vad tror vi om bolaget? Kommer vi att se en vändning? Vad beror nedgången på etc. Det samma gäller när det kommer till utdelning. Jag kan tycka att det är tråkigt med artiklar som listar bolag med högst direktavkastning när vi i fallen som ovan kan se att det trots hög utdelning hade varit en ren förlustaffär. Gör en fundamental analys först – lägg på den typen av extrafinansiell data efteråt.

Jag tror att det är viktigt att komma ihåg vad konceptet utdelning kommer ifrån från början. Det handlar alltså om företag som delar ut delar av sin vinst till sina aktieägare för att de presterat bra föregående år. Ändå ser vi bolag dela ut pengar trots att de vinstvarnat. Är det bara jag som tycker att det är lite… oseriöst? Jag har skrivit det tidigare men säger det igen. Jag hoppas att H&M sänker sin utdelning när rapporten släpps imorgon, allt annat bör ses som ett varningstecken.

/A

10 Comments

 1. Verkar mest som du skriver för att ha något att skriva i detta fall ;). Du vet mycket väl att även om ett bolag vinstarnar så kan det ha råd att betala ut sin utdelning. Ja kanske till och med har råd att höja. Sen måste man också Zooma ut. Köper man på 6 månaders sikt så är det givetvis inte smart att köpa i negativ trend men på 5 år sikt är jag övertygad om att en del bolag du nämner kommer generera sina 7-10%.

  1. Oskön början på kommentaren! 🙂
   Jag skrev aldrig att bolaget inte kommer att ha råd att betala ut. Och om du läser inlägget igen så kan du se att det jag skriver är att man inte enbart ska köpa en aktie för att kursen är låg eller för att utdelningen är hög. Först måste man göra en fundamental analys – kommer man i denna fram till att framtidsutsikterna ser bra ut så kan bolagen jag nämner absolut generera 7-10 %. Du och jag menar precis samma sak egentligen, bara det att du lägger osköna kommentarer.

  1. Om man köpte aktier i bolaget i början av 2017 för utdelningens skull och höll under hela 2017 så har man förlorat pengar trots att bolaget delade ut. Ja, det kan mycket väl vända upp igen – och som jag skrev handlar inlägget om att man ska göra en analys innan man investerar och inte investera BARA för att bolaget delar ut eller BARA för att de ligger lågt i kurs just nu. Att aktien ”mycket väl kan vända upp igen” kan man komma fram till enbart om man gör en analys och inte genom att ”hoppas” att aktien ska tillbaka till tidigare nivåer.

 2. Kloka ord, och en bra påminnelse för oss som åkt på denna nit. Det blev Kappahl i mitt fall, och utdelningen motsvarar inte dippen alls. Men! Jag lär så länge jag lever. Turligt nog är det inte stora pengar det handlar om, och jag behåller aktierna en tid framöver.

 3. Att köpa aktien enbart för den kortsiktiga utdelningen är ju ett väldigt tydligt nybörjarmisstag. Man kan roa sig med att titta kurshoppen i ett antal mindre likvida företag med relativt hög direktavkastning – från bokslutskommunikén där utdelningen föreslås till den veckan en bra bit fram i tiden då utdelningen skiljs av. Högst roande. Snabba pengar in på kontot är taktiken. Fungerar inte alltid så bra..

 4. Första gången Jag tittar in på din blogg. Efter 30 sekunder ser jag hur du går i försvar på en kommentar. Är det inte okej att tycka annorlunda? Att tassa runt på äggskal och stryka medhårs är inte så intressant. Värdesätt möjligheter till tillväxt.
  Att förneka försvar eller försvara förnekelse är detsamma som stagnation, och stagnation är = död (ikke levande) Livets mening är väl ”Utveckling”?
  Det fleta av oss tycker inte om att lämnas ut naken i allas åsyn. Erfarenheten när avslöjande sker ger ett stort mått ödmjukhet. Första reaktionen är oftast chock & vrede, men innanför skinnet känner vi oftast igen sanningen som sagts. Dessa uppvaknande avslöjar ofta barriärer mot just utveckling. Välkomna dem och använd dig av dem istället för att förvara dem.
  Jag kommer i tystnad fortsätta följa din blogg, du har en mkt kunnig man vid din sida som förmodligen väcker många uppslag för dig. Han bloggar väl inte?
  Vänl Frans

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.