Investera i solenergi med Trine

I samarbete med Trine

För några månader sedan gästade Trines VD och grundare Sam Manaberi mig i Feminvest Direkt-studion. Vi diskuterade deras filosofi ”people, planet och profit” och hur dessa tre grundstenar hänger ihop. För er som inte sett avsnittet, kika här.

Det var när grundaren Sam Manaberi hade slutat som försäljningschef i Nordamerika för Bosch, där han bland annat var med och lanserade en fond för solenergi på 100 miljoner dollar som han bestämde sig för att starta upp Trine. Idén är lika enkel som fördelaktig för samtliga inblandade parter. Teamet bakom Trine märkte att en stor del av svenskarnas sparkapital låg på sparkonton utan ränta samtidigt som det fanns många små och medelstora företag i Kenya och Tanzania som arbetar med solenergi men har  svårt att få lån av bankerna, trots att behovet av elektricitet är stort (över 1 miljard lever utan el idag!).

Idén är en investeringsplattform där privatpersoner enkelt kan investera pengar i solenergi. Konkret handlar det om att Trine förmedlar pengarna vidare till utvalda entreprenörer som driver solenergiprojekt i tillväxtländer, främst i Afrika.

Hittills har Trine alltså förmedlat € 2 788 888 som lett till att 220 790 personer har fått tillgång till ren energi. Med andra ord fungerar det, häftigt va?

Så hur gör man om man som investerare vill vara med och investera samtidigt som man bidrar till att hjälpa människor att få tillgång till ren energi?

Börja med att starta ett konto på Trine, klicka på bilden ovan för att komma dit. Det räcker med att du signar upp med din e-mail! I första steget kan du välja om du vill investera månadsvis eller vid ett tillfälle samt välja den kampanj du vill investera i. I översikten ovan ser man också enkelt hur många personer som kommer att få tillgång till ren energi, hur mycket koldioxidutsläppet minskar men även såklart förväntad avkastning och löptid på investeringen (i det här fallet 6 % på totalt 12 månader).

När du valt vilket projekt du vill investera i så får du i nästa steg välja belopp. Om ni fyller i koden ”ANNA2018” som i bilden ovan får ni även €10 vid er första investering. Minsta belopp att investera är €25. Ett smidigt sätt att se så att det fungerar helt enkelt.

När ni valt belopp så kan ni även se till höger på sidan när utbetalningarna förväntas komma in och hur stora de förväntas vara.

Kom ihåg att investeringar är förknippade med risk och att även i detta fall rekommenderar jag att sprida sina risker. Antingen genom att placera i flera olika projekt hos Trine eller genom att använda Trine som ett komplement till sina övriga placeringar!

/A

I samarbete med Trine

15 Comments

 1. Hej

  Gillar verkligen idén, men tycker att en årlig avkastning på 4-7 % verkligen är uselt i förhållande till risken. Vi pratar ändå om enskilda företag/entreprenörer i Afrika som inte får finansiering från banker. Tänker att det kan finnas många orsaker till att projekten går i default.

  Förstår att inlägget är sponsrat, men vad tycker du om detta? Dräglig R/R?

  1. Ur ett investeringsperspektiv finns såklart högre riskjusterad avkastning att hämta från andra håll men jag gillar bidragandet till att minska energifattigdom och verka för en mer hållbar värld. Som en mix mellan välgörenhet och investering imo.

   Kul extragrej i portföljen som ändå är för något gott!

 2. Låter riktigt spännande! Jag gillar att man får avkastning samtidigt som man hjälper folk som har det svårt. Håller med KB att avkastningen inte är den bästa, men jag skulle kunna bortse från detta eftersom man bidrar till en hållbar framtid.

  1. Helt enig! Jag ser det som ett mellanting mellan välgörenhet och investering. Det blir en kul del av den totala portföljen tycker jag!

 3. Roligt att du lyfter fram Trine, gillar också deras verksamhet!

  Kb har rätt i att det finns bättre investeringar om man bara tittar på investeringsperspektivet men det jag gillar med Trine är att man både kan göra en vettig investering och samtidigt bidrar till att minska klimatpåverkan och förbättra ekonomin för människor i andra länder. Visst, risken är hög eftersom det räcker att ett av tjugo projekt går omkull (något färre om man räknar in att förlustgaranti finns) för att det inte ska vara lönsamt men som alternativ till att skänka pengar till miljöorganisationer eller biståndsorganisationer tycker jag att det är rätt spännande. Man bidrar ju på ett konkret sätt och inte bara till PR-kampanjer och liknande.

  Som Anna skriver är det klokt att dela upp investeringen på flera Trineprojekt för att sprida risken bättre.

 4. Det här känns gott för mig, något jag gärna investerar i. Men jag undrar hur distruberar man kapitalet till de som söker? Hur ser det ut från deras perspektiv? Är det ett lån för dem? Betalar de ränta, och i så fall, hur mycket? Hurdana ser det ut ekonomiskt för dem?

  Jag har läst för många gånger hur ”goda” människor/bolag utnyttjar fattiga, som inte får lån på annat håll, med extrema räntor och kallar det ”godhjärtat”.

  1. Det finns jättebra FAQ på Trines hemsida där de bland annat svarar på hur de tjänar pengar (läs alla frågor och svar här: https://www.jointrine.com/faq):

   Q
   How does TRINE make money?
   A
   As a for-profit, social and environmental impact company, TRINE makes money in three different ways.

   1) When a campaign reaches fully-funded status on our platform our local solar partner pays TRINE a success fee equaling 5% of the total loan.

   2) TRINE splits the total interest rate on loans evenly with the crowd. That means that if you earn 5% annually on your investment, TRINE also earns 5% annually on the loan.

   3) TRINE earns money through annual fees from our communication partners, who are large companies and organisations that want to join TRINE in its mission to end energy poverty. We at TRINE are thoroughly transparent about how we make money. As an investor you will never encounter any hidden fees on the TRINE platform.

   Vad gäller Trine tycker jag att det är fantastiskt att de 1) verkar för en bättre miljö, 2) möjliggör för investerare att vara med och 3) är så transparenta med vad de tar i avgift etc! Jag träffade deras VD Sam och han vill verkligen göra något gott för världen!

   1. Jag har vart i Kenya och hälsat på gänget som jobbar på plats. Trine lånar ut pengarna till företagen där Trine och vi investerare delar på ränteintäkterna enkelt förklarat?

    Jag kan bara hålla med Anna om att det är ett gäng entreprönerer med önskan om att världen till en bättre plats!

    1. Kul att du varit där nere! När jag träffade Sam så var det väldigt tydligt att han gör det för att han vill göra något bra! 😀

 5. Behöver låna av någon anledning?
  Behöver du brådskande pengar?
  Behöver du ett hem?
  vill ha kapital till ditt företag?

  Vi erbjuder finansiella tjänster på bara 2% och våra tjänster är mycket tillförlitliga, vänligen kontakta oss nu på Europafunding@gmail.com och få dina lån idag.

 6. Gillar idén och har satt in en slant. Men då beloppet drogs i EUR tillkom växlingspåslag pä mitt ”köp” (med kort). Jag antar att det blir likadant när återbetalningen delas ut, så avkastningen kommer att ätas upp av detta. Samt att det blir en valutaspekulation vad man faktiskt får tillbaka?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.