Högre riskaptit efter lång period utan korrektion

Vilken storm det blev igår efter min bikinibild. Det tråkigaste är inte det faktum att man tydligen gick miste om det otroligt nyttiga som stod i blogginlägget utan att jag fick höra att jag förminskar kvinnor när jag lägger all min vakna tid på att arbeta med jämställdhet och på riktigt har varit med och byggt upp ett forum där idag nästan 100 000 kvinnor delar med sig av ekonomiska tips. Min take på hela situationen är dock att jag tänker visa att en stark kvinna (enligt min definition) inte viker sig för andras åsikter när det inte stämmer överens med min egen idé om vad som är rätt eller fel.

Dagens kontor i Colombo

Nu släpper vi det och fokuserar på viktigare saker. 

Jag har tidigare skrivit om risk och framförallt fenomenet med att ju längre tid som gått sedan en korrektion – desto högre riskaptit. Det betyder alltså att vi är mer benägna att ta högre risk när marknaden de facto är mer riskfylld. I min och Linnéas bok som släpps i april så har jag ägnat ett kapitel åt just risk, där jag behandlar problematiken kring myten om att relationen mellan risk/avkastning skulle vara linjär. Igår läste jag den här artikeln på ZeroHedge där de skriver två saker:

 1. S&P (amerikanska aktieindex) passerar snart rekord i antal dagar utan korrektion på minst 5 procent. Tidigare rekordet på 409 dagar är från år 1959.
 2. Samtidigt slår vi även rekord i riskaptit. Investerare har aldrig tidigare varit så benägna att ta hög risk på börsen som nu.

Källa: BofA Merrill Lynch US Equity & Quant Strategy, S&P

Vad betyder egentligen det här? En väldigt enkel förklaring är att vi lätt glömmer. Ju längre tid som börsen fortsätter upp, desto mer glömmer vi bort det faktum att den inte bara kan, utan kommer att, gå ner igen. Dessutom ökar sannolikheten för att börsen ska gå ner ju längre tid som gått sen den hade en korrektion senast. Vi talar ofta om psykologin under en börskrasch, att vi underskattar hur vi reagerar rent psykologiskt. Det som faktiskt händer när vi ser en korrektion är att investerare säljer på grund av rädsla. Efter en korrektion ser vi alltid en lägre riskaptit än tidigare.

Det är inte endast S&P som slår rekord i antal dagar utan en korrektion om minst 5 procent. Även MSCI World Index är just nu inne på en rekordlång streak utan en korrektion på > 5 procent.

Som investerare är det därför extra viktigt i ett läge som detta, att söka sig till andra tillgångsslag som har lägre värdering i relation till sig själva. Alltså leta efter något som har större uppsida än nedsida, och just nu är inte det aktier. Hitta därför en balans i din portfölj genom att bestämma dig för hur stor risk du är villig att ta. Frågor du behöver ställa dig är:

 1. Om börsen går ner 50 procent; är du beredd att ta risken att din portfölj också gör det?
  1. Om ja – anpassa din portfölj efter en exponering mot 100 procent aktier. T ex globala indexfonder som du månadssparar i.
  2. Om nej – hur diversifierar du din portfölj för att skapa en hedge mot nedgång?

Det jag skriver ovan handlar väldigt mycket enligt både Ray Dalios devis att ”förvänta sig det oväntade” och Howard Marks idé om att du måste skapa en process och strategi för varje möjligt utfall, inte enbart det som är mest sannolikt.

Hur har du anpassat din portfölj inför en möjlig nedgång?

/A

14 Comments

 1. Vill tacka för dina inspirerande inlägg Anna. Jag är helt grön på det här området men är extremt intresserad av psykologi så jag gillar din vinkling på de inlägg jag sett och suger år mig av boktips och dina kloka tankar och erfarenheter. Bra att du delar de inläggen på din blogg som handlar om ekonomi i Economista- gruppen, jag hade missat dem annars eftersom jag normalt sett inte läser bloggar. (Nu förstod jag dock att det blivit ”åsiktstorm”. Min enda tanke om det är att jag hoppas de skaffar sig ett eget liv. Dy tycks ha rätt bra koll på ditt). Ha en fortsatt fin semester hörru!

  1. Tack Linda! Blir alltid glad att höra att det jag skriver uppskattas av andra!

   Japp, märklig reaktion på en bild som förmedlar det inlägget handlar om, men så kan det vara! 😀

 2. Har 10% guld, 30% taktisk allokering i två ETFer (aktier där nu, men går över till bonds/puts vid en viss % nedgång), och mellan 5-10% cash just nu.
  Går SP500/OMX ned 50% räknar jag med att om inget annat sker så går min ned max 30% om jag inte gör något aktivt val.
  Däremot kommer jag göra aktivt val i mina aktiedelar så räknar med mindre än 30% om indexet går ned 50%.

 3. Helt rätt! Vik dig inte. Kan inte förstå att andra tar sig rätt att kritisera en bikinibild. Är inte den ultimata strävan för oss alla, kvinnor som män, att få vara precis som vi vill? Att ta egna beslut? Att säga vad vi vill? Att visa precis hur mycket och hur lite vi vill? Att få bära bikini eller religiösa symboler? Den ultimata feminism borde stå upp för allas rätt till att vara precis som man vill!
  (Superfin klänning OCH intressanta tankar ovan. Tack!)

  1. Tack! Japp, för mig handlar jämställdhet och feminism om rätten att få göra precis det jag vill utan att bli dömd av andra för det!

 4. Bra att du struntar i kommentarerna. Följer intresserat dina inlägg. Är drygt 40 och blir besviken att jämställdhet inte kommit längre, då också kvinnor mycket ofta tar sig rätten att kommentera och förminska andra kvinnor, vilket bara driver utvecklingen åt fel håll. Som vanligt blir en kvinnokropp kommenterad. Tror ingen kommenterat om du varit man på semester i badbyxor…
  I tressant inlägg! Jag har själv funderat mycket kring att uppgången snart nog närmar sig ett hack. Kan tyvärr inte mycket om ETF men får läsa på. Omviktning i aktieportföljerna är nog snart läge.

  1. Håller helt med dig! Trist men glad att jag har stöd från t ex dig!

   Tack! Ja, alltid bra att läsa på först, men en ETF är som en börshandlad fond, alltså som en fond men handlas som aktier och inte som vanliga fonder med exponering mot olika marknader!

 5. Rätt att det kommer att bli en korrektion. Men som vanligt, vi vet inte när.
  Jag har ”hedgat” med guld, så kraschen inte skall kännas för hård.

  Sen tycker jag det är helt rätt att du skiter vad andra tycker.
  Det är ju inte ditt fel att du är vacker.

  1. Jag äger också guld, alltid en självklar del i min portfölj även om det varierar hur stor positionen är!

   Tack! Ja, deras kommentarer får stå för dem!

 6. Men vafan…du gör väl som du själv vill, det anser jag vara en del av feminismen.
  Att du väljer på egen hand vilka bilder du visar eller inte är ju ditt beslut…det är väl vad det här handlar om? Att människan ska få ta sina egna beslut utan en massa dömande från andra? Det är ju det som förminskar om något! Din kropp din ensak var det väl..eller gäller inte det om någon, speciellt en annan tjej blir avundsjuk?

  Kanske dags att vi alla jorden över lägger upp nakenbilder på oss själva i en massiv nakenchock så är det gjort sen och vi kan gå vidare med något annat? Alla lika typ..

  Bra inlägg om riskaptit. Har själv gjort precis så, investerat mer o mer från sparkapitalet och nu börjar det närma sig fullinvestering. Inget fel i det men jag ökar hela tiden då det går bra på börsen. Du fick mig att tänka till.

  1. Ja, verkligen! Rätten till min egen kropp ska vara själva grundstenen till feminism och nu blir jag fråntagen den – från kvinnor. Paradoxalt!

   Härligt att höra. Just att jag får veta att jag fått någon att tänka till och då får chansen att lägga om sin strategi är typ den finaste komplimangen jag kan få för ett inlägg tycker jag, tack!

 7. Hej!

  Tack för en bra tankeställare angående nedgång. Nybörjare här, så jag undrar om du kan förklara för mig hur jag kan investera i guld?

  Tack för allt du gör!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.