ANNA SVAHN

Meny Stäng

Högre riskaptit efter lång period utan korrektion

Vilken storm det blev igår efter min bikinibild. Det tråkigaste är inte det faktum att man tydligen gick miste om det otroligt nyttiga som stod i blogginlägget utan att jag fick höra att jag förminskar kvinnor när jag lägger all min vakna tid på att arbeta med jämställdhet och på riktigt har varit med och byggt upp ett forum där idag nästan 100 000 kvinnor delar med sig av ekonomiska tips. Min take på hela situationen är dock att jag tänker visa att en stark kvinna (enligt min definition) inte viker sig för andras åsikter när det inte stämmer överens med min egen idé om vad som är rätt eller fel.

Dagens kontor i Colombo

Nu släpper vi det och fokuserar på viktigare saker. 

Jag har tidigare skrivit om risk och framförallt fenomenet med att ju längre tid som gått sedan en korrektion – desto högre riskaptit. Det betyder alltså att vi är mer benägna att ta högre risk när marknaden de facto är mer riskfylld. I min och Linnéas bok som släpps i april så har jag ägnat ett kapitel åt just risk, där jag behandlar problematiken kring myten om att relationen mellan risk/avkastning skulle vara linjär. Igår läste jag den här artikeln på ZeroHedge där de skriver två saker:

  1. S&P (amerikanska aktieindex) passerar snart rekord i antal dagar utan korrektion på minst 5 procent. Tidigare rekordet på 409 dagar är från år 1959.
  2. Samtidigt slår vi även rekord i riskaptit. Investerare har aldrig tidigare varit så benägna att ta hög risk på börsen som nu.

Källa: BofA Merrill Lynch US Equity & Quant Strategy, S&P

Vad betyder egentligen det här? En väldigt enkel förklaring är att vi lätt glömmer. Ju längre tid som börsen fortsätter upp, desto mer glömmer vi bort det faktum att den inte bara kan, utan kommer att, gå ner igen. Dessutom ökar sannolikheten för att börsen ska gå ner ju längre tid som gått sen den hade en korrektion senast. Vi talar ofta om psykologin under en börskrasch, att vi underskattar hur vi reagerar rent psykologiskt. Det som faktiskt händer när vi ser en korrektion är att investerare säljer på grund av rädsla. Efter en korrektion ser vi alltid en lägre riskaptit än tidigare.

Det är inte endast S&P som slår rekord i antal dagar utan en korrektion om minst 5 procent. Även MSCI World Index är just nu inne på en rekordlång streak utan en korrektion på > 5 procent.

Som investerare är det därför extra viktigt i ett läge som detta, att söka sig till andra tillgångsslag som har lägre värdering i relation till sig själva. Alltså leta efter något som har större uppsida än nedsida, och just nu är inte det aktier. Hitta därför en balans i din portfölj genom att bestämma dig för hur stor risk du är villig att ta. Frågor du behöver ställa dig är:

  1. Om börsen går ner 50 procent; är du beredd att ta risken att din portfölj också gör det?
    1. Om ja – anpassa din portfölj efter en exponering mot 100 procent aktier. T ex globala indexfonder som du månadssparar i.
    2. Om nej – hur diversifierar du din portfölj för att skapa en hedge mot nedgång?

Det jag skriver ovan handlar väldigt mycket enligt både Ray Dalios devis att ”förvänta sig det oväntade” och Howard Marks idé om att du måste skapa en process och strategi för varje möjligt utfall, inte enbart det som är mest sannolikt.

Hur har du anpassat din portfölj inför en möjlig nedgång?

/A

© 2019 ANNA SVAHN. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.