H&M som blankningscase

Jag är ju som tidigare bekant inte riktigt positivt inställd till H&M. Den 31/1 släpper de rapporten för hela 2017 och jag tycker inte att det ser speciellt bra ut. Jag har ju tidigare kommenterat H&Ms delårsrapporter och förutom att ha kritiserat deras vikande försäljning också pratat om deras lagersituation och det faktum att rörelsemarginalen (hur stor del av varje omsatt krona för en rörelse som blir kvar till att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst) blir mindre och mindre.

H&M Utveckling 1 år.

Karl-Johan Persson har tidigare flaggat för att det under 2018 kommer ytterligare varumärken och de har redan offentliggjort /Nyden som enbart kommer att säljas online. Tidigare har Karl-Johan skyllt den pressade rörelsemarginalen på framtagandet av nya varumärken men lovar att det kommer att bli bättre när (hehe) de släpper ytterligare varumärken. Under Q1-Q3 2017 låg rörelsemarginalen på 10,5 % vilket kan jämföras med samma period 2016 då rörelsemarginalen låg på 11,8 %. Om vi tittar rullande och ska göra en uppskattning för hela året 2017 så tror jag att vi kommer se en siffra på mellan 11-11,5 % vilket går att jämföra med 2016 års rörelsemarginal om 12,4 och 2015 om 14,9. En fortsatt minskning med andra ord.

Just rörelsemarginalen i sig är väl kanske inte största problemet men den vikande försäljningen är. Nu har H&M under december utvidgat sitt samarbete med Alibaba och deras Tmall under våren 2018. H&M-gruppen omsätter nu nästan 11 mdr kr i Kina och har över 500 fysiska butiker i landet. Att få upp fler varumärken än Monki på Alibabas Tmall ser man som en god utveckling på försäljningen där. Ett steg i rätt riktning tycker jag men om man ser till hela H&M-gruppens omsättning globalt så är dessvärre enbart en ökning i Kina för liten för att ge stora resultat. Bolaget behöver gå in ända in i sitt DNA för att lyckas styra om hela verksamheten.

Utdelning

Det jag tror att alla undrar inför kommande rapport är dock utdelningen. H&M har aldrig tidigare sänkt sin utdelning men förra året fick de dela upp den på två tillfällen under året för att de inte hade kassa att betala hela på en gång. Med tanke på att tillväxttakten inte bara slutat öka snabbt utan till och med minskat under tredje kvartalet har jag svårt att se hur och varför man skulle behålla en utdelning på samma nivå. Dagens Industri gick ju ut och kallade H&M för ett bra utdelningscase eftersom direktavkastningen nu låg på 5,6 % om H&M behåller en utdelning om 9,75 kr per aktie och jag tycker att utdelning är bland det sista man bör titta på i ett bolag som gått ner med över 50 % sedan toppen på bara ett par år (förtydligande: jag menar att man först ska göra en gedigen fundamental analys). 5,6 % i direktavkastning hjälper dig knappast om kursen går ner ännu mer.

Jag la ut en poll på Twitter och frågade om de trodde att H&M skulle sänka utdelningen för kommande år. Svaren är som ni ser väldigt jämna och jag är också delad. Å ena sidan förstår jag verkligen om de behåller en utdelning om 9,75 kr eftersom det är bland det enda som är ”stabilt” i bolaget och många investerare stannar på grund av just den höga direktavkastningen. Å andra sidan så tycker jag att det hade varit högst oansvarigt av H&M att behålla en utdelning som de egentligen inte har råd med och således behöva låna för att kunna dela ut pengar. Jag HOPPAS att om H&M behåller sin utdelning så får detta negativa konsekvenser för aktiekursen eftersom i alla fall inte jag skulle vilja äga ett bolag som delar ut pengar de inte har.

Lagersituationen

Ytterligare ett stort problem som såklart har med den vikande försäljningen att göra är H&Ms lagersituation. Jag skrev följande tweet igår och la upp en bild från H&M på Drottninggatan efter att vi gått förbi där med hundarna på kvällen.

Ja, smaken är som baken osv, jag är säkert inte målgrupp och jag tänker inte uttala mig om hur H&Ms kläder ser ut. Däremot så ÄR lagersituationen ett stort problem för H&M och med tanke på deras senaste försäljningssiffror så tror jag inte att deras problem har löst sig ännu.

Under finanskrisen 07-08 gick H&M ned cirka 30 % och nu har vi sett en nedgång på över 50 % när övriga börsen tickat på bra. Jag tror inte att vi kommer att se en lösning i deras nästa rapport men jag tror att om de behåller sin utdelning om 9,75 kr så kommer H&Ms aktiekurs först att dra ett lättnadsrally för att sedan gå ner till nuvarande nivåer och lägre igen. Om H&M sänker sin utdelning så dröjer det inte länge innan vi ser en aktiekurs om 150 kr.

Jag överväger en blankningsposition (lika bra att säga det, bli inte arga nu) för att jag tror att H&M ska ner ytterligare och ser vi dessutom ett skakigt börsår 2018 så kommer H&M att krypa närmare 100-strecket.

Hur gör ni?

/A

4 thoughts on “H&M som blankningscase”

 1. Jag har länge varit positiv till HM. De har gjort riktigt stora investeringar inte bara i IT, men också i informationslogistik som ligger tilll grund för att själva kunna göra bra dataanalyser. De delar inte med sig särskilt frikostigt av detta. Deras strategi att massivt expandera i fysiska butiker har utifrån sett verkat underlig, i ljuset av minskande marginaler och försäljning. Tills för någon månad sedan har jag trott att de kan se något som vi andra inte kan se eftersom de har mer information.

  Men jag ändrade mig efter SPs intervju. Det är mycket märkligt att gå ut och snacka om vilken ”drömsits” (citat!) HM befinner sig i strax före den rapporten. Med tanke på att SP ger intervjuer en gång var tionde år är timingen anmärkningsvärd. HM minskar i försäljning men Inditex fortsätter att öka. Min slutsats är att de helt enkelt inte har koll på hur det går internt förrän precis före rapport – ingen fantastisk dataanalys där!

  Det som jag har svårt för är att blanka bolag som redan gått ner mycket, det bär mig emot psykologiskt. Att blanka är dessutom ett bet på att Persson Jr. INTE avgår. Om han gör det tror jag det blir rally.

 2. Hej!

  Bra inlägg, bra tankar, sunt resonerat.

  Jag själv har H&M i portföljen, och känner väl en tveksamhet inför bolaget på kort sikt men känner trygghet på mer lång sikt.

  Problemet för mig är att jag inte behärskar att ”hoppa från tuva till tuva”, ett sådant agerande genererar allt för många transaktioner och min avkastning sjunker. Att däremot behålla bolag som tjänar pengar har fungerat bättre för mig. (Jag har testat att under många år agera på känslor, och göra analyser på mina bolag om och om igen, det blev ett frekvent handlande och jag gick minus varje år trots att börsen gick upp. Att istället göra en ”lagom” analys och sedan behålla bolagen som tjänar pengar har dock varit framgångsrikt för mig).

  Med jämna mellanrum kommer det upp diverse negativa nyheter för mina portföljinnehav, jag har konsekvent valt att ignorera alla sådana signaler och istället ställt mig frågan, ”kommer bolaget finnas kvar och tjäna pengar om 10 år?” och behållit mitt innehav så länge svaret på frågan blir ”ja”.

  Varje analys (positiv samt negativ) som görs kring mina innehav brukar vara bra, genomtänkta och välskrivna, precis som din analys är Anna. Du är duktig och jag tror att du gör helt rätt här. Problemet för mig som läser din så väl som andra bloggar, håller mig lite uppdaterad på Twitter och läser nyheterna är att alla dessa olika analyser tillsammans blir ett brus.

  Vad tycker du om mitt förhållningssätt till nyheter och input? Risken är ju alltid att man fäster för stor vikt vid de analyser som styrker min egen åsikt och att man ignorerar kritik som ”brus”. Ett annat problem är att det alltid finns många människor som tycker tvärt emot vad jag tycker… Allt detta samtidigt som ingen med säkerhet vet, alla (inte minst jag själv) gissar bara. Visserligen finns det många som har ”mindre fel” i sina gissningar osv (tills man en dag inte längre har det).

  H&M utgör 5 % av min portfölj. Med sådan riskspridning har min portfölj med rådande strategi ännu inte underpresterat index, samtliga bolag i portföljen tjänar pengar (och har gjort det under många år).

  Jag vågar inte sträva för mycket efter att hela tiden optimera mina investeringar, det finns ju ALLTID något bättre case där ute som kan kan byta till, men någonstans måste man ju begränsa sig. Mitt mål är således inte att vara ”bäst” eller att söka ”högst” avkastning, istället är väl snarare målet att vara ”bra” och få en ”bra” avkastning.

  Ha överseende med min något spretiga kommentar.

  Tack för ett bra inlägg.

 3. Hej!
  Tänker precis som du, vill inte äga ett bolag som delar ut pengar som inte finns, det är inte hållbart. Det är dock mycket möjligt att de lägger stor vikt på att inte fläcka ned sin hittills mycket fina utdelningshistorik.

  En av mina målsättningar för 2018 är att hålla mig borta från H&M.

  /K

 4. Jag ställer mig varken för eller emot de beslut som H&M tagit. Något måste göras och då tycker jag att det är bra att man agerar och stänger fler butiker och gör andra satsningar. Sedan kommer ju dessa ändringar alldeles för sent.

  Det som jag tycker är tråkigt är att allt fler kvinnor började dyka upp på börsen 2015 då H&M var som hetast. Då var det mycket råd om att man skulle äga det man såg i vardagen och kände till.

  Tyvärr hörde jag många kvinnor då som ägde H&M och det är lite synd att deras investering gått sådär på senare tid. Det är avskräckande helt klart.

  Tack för ett mycket bra inlägg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.