Företagskonkurser och fastigheter

Nytt år och nya tag. Jag hade tänkt skriva en plan för mina investeringar. Ett dokument av principer för portföljstrategi, diversifiering, fördelning och strategier för olika utfall, både inkluderat noterat och onoterat, försöka se mitt kapital som ett företag och skapa en affärsplan helt enkelt. Tänkte framförallt ta mig tiden till detta på planet hem från Sri Lanka, först måste jag nämligen skriva färdigt min och Linnéas bok som ska in den 8 januari till förlaget!

Det var dock inte riktigt det jag tänkte skriva om idag. I höstas köpte jag ju Diös och Balder och förklarade samtidigt att jag inte var intresserad av för stor andel kommersiella fastigheter i min portfölj. Anledningarna var flera men framförallt tror jag att vi står inför en butiksdöd (titta bara på H&M som nu efter vikande försäljning börjar stänga butiker och drar ner expansionsplanerna för fysiska butiker) och att om vi står inför en korrektion på börsen och en försvagad ekonomi kan fler företag gå i konkurs vilket i längden leder till att fler kontorslokaler kommer att stå tomma.

UC släppte nyss statistik för 2017 gällande just företagskonkurser. För december 2017 minskade antalet företagskonkurser med 14 procent jämfört med samma period föregående år men sett till hela året ökade antalet konkurser med 3 procent jämfört med 2016. Det som UC uppmärksammar är också att hälften av 2017 års månader visade ökat antal företagskonkurser. Jämför vi detta med 2015 så hade Sverige inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser, för 2016 var det endast en månad.

Vad betyder egentligen det här för fastighetsbranschen i sig? Jag står fast vid min analys i att inte äga kommersiella fastigheter eller fastighetsutvecklare. Jag tror fortfarande att den del inom sektorn som är intressant och kommer att fortsätta vara det även under en försvagad ekonomi är de fastighetsföretag som riktar sig mot hyresbostäder.

Hur tänker ni kring fastighetsföretag?

/A

2 thoughts on “Företagskonkurser och fastigheter”

  1. Jag hörde att Hufvudstaden är bra. De har inte så hög belåningsgrad som tex Balder. Men jag vet inte. Vad ska jag köpa A eller C? Vad är C? Vad tror du om Hufvudstaden?

  2. Jag gick ur samtliga fastighetsbolag i höstas.
    Däremot inlånade pengar till bra ränta i ABhem som arbetar med mindre hyresfastigheter. Och hyresrätter misstänker jag inte kommer stå tomma. Men i och med den investeringen samt att vi har ett hus vi hyr ut så är jag ändå exponerad mot fastighetsmarknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.