‘Ett bakslag för feminismen’

Jag skrev ett blogginlägg tidigare idag om att jag befinner mig i Sri Lanka, satt vid poolen med boken ‘Dao of Capital‘ av Mark Spitznagel och knäppte en bild just precis då för att kunna använda till blogginlägget. Eftersom jag skrev ett inlägg (som ironiskt nog heter ‘Ärligt, naket och jag’) om att bloggen kommer att ta uttryck mer i form av mig och inte enbart finans så valde jag att fota miljöbild med mig i bikini i bild och inte bara googla fram en bild på bokomslaget.

Innan jag fortsätter inlägget så vill jag bara säga att det är så extremt sorgligt att jag ska behöva skriva det här från början. Att jag ska behöva lägga tid på att förklara varför jag i mina egna kanaler ska få publicera bilder på mig själv och min kropp.

Här är en annan bild som jag tog efter att tråden på Facebook spårade ur. Varsågoda, kropp i bikini och bok. Vilken dålig feminist jag är som exponerar mig på det här sättet och inte bara gömmer min stackars kvinnokropp från andras blickar.

Här har vi dock en riktig kvinnokämpe som säger att JAG förminskar kvinnor innan hon förminskar mig genom att säga att jag är för ung för att förstå bättre. Sen rekommenderar hon mig att byta bild för att sluta nedvärdera både mig och andra kvinnor.

En annan kommentar jag fick var att problemet i sig inte var det faktum ATT det var en kropp på bilden utan att den var för nära idealet. Det var synd, skrev hon, att jag inte var en M, L eller XL, för då hade jag varit en förebild, som om jag inte tillhörde idealet vågade visa upp min kropp på bild.

”För att det du gör är ett baksteg för feminismen”

Det faktum att jag är så pass bekväm med min kropp att jag vågar lägga ut en bild på den i mina kanaler är ett baksteg för feminismen? Menar hon allvar? Ett baksteg för feminismen är att som kvinna få ta emot kommentarer som rör min kropp, att få höra att det är fel på den eller att få höra att felet är att det inte är fel på kroppen.

Vad gäller vad ”jag ska representera” som personen skriver i en kommentar ovan, och att detta ska vara att vara stark, ta ansvar för mig själv och min ekonomi tydligen inte går hand i hand med att visa upp en kropp i en bikini är för mig lika paradoxalt som ogenomtänkt. För det första är det väl inte upp till andra att bestämma ”vem jag är” eller ens ”vad min profil ska representera”? Jag fick sedan tipset av samma person att plocka ned bilden för att sluta förminska kvinnor. ATT ta bort bilden HADE varit förminskande och det faktum att jag i sådana fall hade gjort något som inte var för min egen skull hade varit att bli ett offer för ett samhälle som inte tillåter kvinnors kroppar att synas.

Det här är förresten min sambo Micke Syding. Han finansbloggar också och jag lovar att om ni googlar på ”Mikael Syding” så kommer det fram desto fler bilder på honom med inoljad överkropp än om ni söker på ”Anna Svahn”.

Jag kommer ALDRIG att sluta att vara jag för att det inte passar andra och jag hoppas inte att någon, ingen kvinna och ingen man, någonsin anpassar sig efter andra på bekostnad av sig själv.

Utlovar fler bikinibilder från semestern, om jag känner för det.

Med vänlig hälsning,

En dålig feminist.

27 Comments

 1. Bra Anna! Gör det du tycker själv är rätt och skit i vad andra tycker. Jag tycker det är förjävligt att du ska behöva utstå en massa påhopp för att du skriver saker och lägger ut bilder. Fortsätt vara dig själv.

  1. Tur att det rinner av mig och att jag inte är en person som hade låtit mig påverkas av den här typen av kommentarer! Jag tror och tycker att det är otroligt viktigt att man som person är såpass trygg i sina värderingar att ingen annans åsikt får så pass stor betydelse att man väljer att blidka andra bara för att ”passa in”.

  1. Ja, en riktig feminist lägger sig i alla fall inte ner för att andra inte tycker att det hon gör/tycker/säger passar deras verklighetsbild!

 2. Du är helt säkert en dålig feminist på det sätt som den nu definieras. Men du skriver bra och ditt tänk är lite annorlunda mitt så min behållning av det du skriver är stor. Så jag ser fram mot kommande artiklar, med eller utan bilder. Du är helt enkelt läsvärd, Anna.

 3. Det är väl klart du får lägga ut vad du vill! Har suttit och läst kommentarerna och kritiken mot dig var saklig och inte ett dugg otrevlig. Hur du däremot gav respons tycker jag var riktigt oproffsigt som admin i gruppen. Dvs hålla på och gilla kommentarer som innehöll personangrepp mot dem som försökte förklara vad bilden innebar för dem. Samt svara nonchalant på kommentarer.

  När jag får kritik brukar jag reflektera en stund och försöka se saker ur andras synvinklar. Många gånger är det då man kan utvecklas och se saker och ting i nya banor. Även om det visar sig att kritiken är obefogad är det stärkande att tänka över den en minut eller två, för sin egen skull.

  Gillar dig och gruppen men gruppen känns inte lika kul och inspirerande om admin håller på, på ett sätt som jag uppfattar som omoget.

  Hoppas du har en bra semester 🙂

  1. Hej Anna! Alla tycker olika helt enkelt. Att påstå att jag förminskar kvinnor eller att jag är ”för ung” för att förstå tycker jag är ganska otrevligt!

   Vad gäller mitt bemötande så gillade jag de flesta kommentarer under inlägget!

  2. Anna som skrev kommentaren, du säger ”kritiken mot dig (Anna Svahn) var saklig och inte ett dugg otrevlig”. Det ligger väl ändå i betraktarens öga? Om någon skriver något om en som man själv tycker är otrevligt så är det otrevligt.. Du själv kanske bör fundera lite över det faktum att din upplevelse inte behöver överrensstämma med andras upplevelser. Dessutom var du inte föremål för dessa kommentarer så det kanske är lättare att som betraktare utifrån att tycka att kommentarerna (om en annan person) inte är så farliga. Tål att tänkas på.

 4. jag brukar alltid ha blogginlägg med bilder på min kropp. Det är jätte stor skillnad på klick det blir! Speciellt om bilden är lite avklädd eller om jag ser lite flörtig ut typ duckface haha. Det blir iof typ mest kommentarer på mitt utseende och inte vad jag skriver om lol men alla skriver ju att att jag är skitsnygg så då gör det ju inget! E ju klicken och uppmärksamheten som är det viktiga eller hur! 😀 Jag vill ju att man läser min blogg och då funkar det ju bättre om jag visar upp min kropp littegrann, tycker också att jag är snygg! Måste man väl få visa upp. ser man ut som en hagga får man väl skylla sig själv att man inte får nån uppmärksamhet haha PS lär mig jättemycket om pengar av dig/ Suzziie

 5. Anna, fortsätt vara du är du snäll. Det är så ont om människor som ”bara” är just människor, inte ett kön som vill se allt ur ett könskampsperspektiv. Vem man är och vad man representerar borde ju rimligen vara vare just ens personliga val. Men allt skall tydligen boxas och etiketteras i detta ”fria” samhälle och därefter ”tyckas” om.
  // Ingrid

  1. Håller helt med dig! Inget blir bättre av att jag lägger mig ner för andras åsikter och därmed förlorar en del av mig själv!

 6. HÄRLIGT ANNA!
  Det är precis just det här som gör att jag läser din blogg, du är öppen, ärlig och är dig själv!
  Jag tycker bara att det ska bli kul att få lära känna dina andra sidor.

  1. Tack Camilla! Kul att höra! Jag tror alltid att det blir roligare om man får lära känna personen bakom tankar och åsikter. Skapar en större nyans! 🙂

 7. Först var det hon med ostbågarna och nu är det dessa kommentarer. Ska du aldrig lära dig vad feminism är! ? Skoja bara förstås, vik dig aldrig!

  1. Haha, jag ger snart upp den här jämställdhetskampen. Hejarop från killarna som tycker att jag driver en nyanserad debatt men så ett litet antal kvinnor som tycker att jag är en dålig feminist. Att jag ALDRIG lär mig!! ;D

 8. Fan va du är bra Anna!! Gillar både dina finansiga-inlägg som de mer privata.
  Den kommentarstråden var rätt underhållande, vem kallar sig feminist och sedan klankar ned på andra kvinnor och dess kroppar?! Väldig oklart… Fortsätt göra din grej, du är en någon att se upp till.

  1. Tusen tack Charlotte! Ska fortsätta köra mitt race, sen får andra som inte tycker att det passar deras världsbild sluta följa mig helt enkelt!

 9. Otrolig panik hos folk att alla andra ska rätta sig efter samma mall och göra samma ”rätta” val som de själva och deras stora massa med liktänkare. Tror folk skulle må bra av att slappna av mer och tänka själva.

  Jag gillar dig verkligen Anna, riktigt intressant att följa dig. Dina inlägg är väldigt nyanserade och tänkvärda!

 10. Fy vilka tråkiga kommentarer! Att skriva tråkiga kommentarer till andra kvinnor på nätet är väldigt långt ifrån feministiskt i min bok. Ta inte åt dig! Kör hårt! 🙂

 11. Jag såg det där blogginlägget och reagerade inte på din bild överhuvudtaget. Jag tycker att det där säger mer om dem än om dig.

 12. Hej Anna,

  Intressant att läsa dina tankar om feminism och bilder. Självklart har du rätt att posta vilka bilder du vill på din egen blogg och jag förstår att det är ett uttryck för kvinnlighet och styrka för dig.

  Samtidigt är vi alla (vare sig vi vill eller inte) tyvärr en del av ett större sammanhang där hur vi gestaltar oss själva bidrar till att både behålla och omforma normer av vad som är ”manligt” och ”kvinnligt”. Detta är något jag tycker att vi alla, både kvinnor och män, bör vara uppmärksamma på, speciellt när vi postar egna bilder.

  Tyvärr ser jag till exempel ofta kommentar från mina kvinnliga vänner på Facebook där man kommenterar och berömmer varandras utseende på bilder. Det är inget fel att tycka att någon är fin, men det kan vara bra att ibland reflektera över i vilken grad kommentarerna handlar om att någon är ”fin”, snarare än något personen står för, har åstadkommit eller skapat. Postande av bilder på vårt utseende och kommenterande av dessa bilder kan tyvärr i förlängningen bidra till att även vi kvinnor blir en del av ett system som reproducerar bilden av oss själva som objekt där vårt värde åtminstone till en del är villkorat av vårt yttre.

  Bilder är en stark bärare av både budskap och värderingar. Dessutom är tolkningar av bilder kopplat till kontext. En bild kan ha en betydelse i ett visst sammanhang men en helt annan betydelse i ett annat sammanhang – vilket såklart gör ämnet ännu svårare att diskutera! Om din bild till exempel användes i en annons för att sälja boken hade den med största sannolikhet fällts som sexistisk reklam. Men nu är den postad av dig, en privatperson som driver en blogg, där du givetvis har rätt att uttrycka dig som du vill. Bilden är dock densamma.

  Min mening är inte att komma med pekpinnar eller provocera utan snarare locka till eftertanke. Att bilden har fått så stor uppmärksamhet visar ju vilken spridning och makt DU har som person att påverka med dina bilder och texter.

  Önskar dig en fortsatt fin dag,
  Stina

 13. Att människor idag orkar fokusera och lägga energi på att komma på fel och utfärda negativitet är för mig en gåta. Du förtjänar mer beröm och positiv energi, det du gör och det du vill uppnå är så viktigt!

  Vill också påpeka att det är väldigt positivt att du blivit mer personlig i dina kanaler. Roligare att följa när man ser att du också är en ”vanlig” person och inte bara en grym analytiker 😉

 14. Kör på Anna! Du har rätt dom har fel… så tråkigt att framgång ska sticka i folks ögon.
  Din blogg har en given plats i min dagliga blogglista!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.