Apropå H&M på 70-90 kr

Till alla er som blev superupprörda efter min utläggning om H&M igår: om er första reaktion är ilska så behöver ni rannsaka er själva och fundera över om ni har ett tillräckligt bra case för att äga aktien överhuvudtaget. Känslor får aldrig någonsin styra dina investeringar, om du är osäker – sälj aktien och titta på den med nyktra ögon. Hade du gått in på de här nivåerna om du inte varit aktieägare i H&M från början?

Sen kan jag tycka att det är märkligt att det är så himla kontroversiellt att tro att ett bolag ska fortsätta på en trend som det haft de senaste åren. Det hade varit konstigare om jag satte en riktkurs på 400 kr ”bara för att kursen tidigare stått i 368 kr”.

Jag har tidigare skrivit om H&M, läs gärna några av de inläggen först, du hittar ett par av dem här (13 september 2017), här (15 september 2017) här (26 september 2017), här (29 september 2017), här (3 december 2017), här (20 december 2017) och här (3 januari 2018).

För er som missat så gäller det alltså mitt inslag i EFN Börslunch från igår där jag sa att H&M är intressant på nivåer om 70-90 kronor. Se avsnittet nedan om du missat det!

Eftersom det är svårt att ge ett case på några få minuter och sen endast ha 240 tecken per tweet är det bättre om jag utvecklar mitt resonemang här.

För det första så är detta inte nivåer jag tror att vi ser under 2018 om vi inte under året ser en större korrektion på börsen. 70 kronor är worst-case scenario och absolut ingen kurs jag tror att H&M skulle stå i långsiktigt utan skulle vara i ett fall där vi får en större korrektion på börsen inom 1-2 år och H&M inte har löst sina interna problem innan dess utan fortsätter att ha pressade marginaler och vikande försäljning. Om resten av börsen ska ner 50 procent, varför skulle inte H&M kunna se nivåer som 70 kr?

90 kronor däremot, är såklart mycket rimligare och dessutom inte helt osannolikt även om vi inte ser en korrektion på börsen. Någon skrev att kursen inte kan gå så långt ner eftersom den står i ca 156 kronor nu, men å andra sidan stod den i 368 för bara ett par år sedan.

Min analys görs på den information vi har om bolaget och det skick bolaget är i nu. Vi ser tyvärr inga tendenser till förbättring och varför skulle jag då anta att bolaget kommer ha gjort en helomvändning om några år bara för att jag ”vill tro” det? Så länge jag inte ser en anledning att tro att det vänder så är min hypotes att bolaget ska fortsatt ned. Jag följer bara trenden, det är inte så mycket konstigare än så.

Låt oss börja från början. Det här vet vi om H&M:

VPA (vinst per aktie) har fallit från 12,63 till 11,26 och tittar vi rullande per 2017 så vet vi att VPA för Q1-Q3 var 7,37. Q4 är generellt starkare än tidigare kvartal men vi vet också att försäljningen för Q4 2017 minskade med 4 procent samtidigt som vi sett ytterligare pressade marginaler för första tre kvartalen 2017 vilket gör det rimligt att tro att VPA för Q4 2017 kan ligga kring 3,40 vilket kan jämföras med 3,57 samma period föregående år. Om min prognos är rätt får vi ett resultat per aktie på 10,77 för helår 2017.

Ska vi sedan göra en prognos för 2018 så är det inte alls orimligt att tro att VPA slutar på strax under 10 kronor om trenden i bolaget inte ändras. Ser vi en fortsatt nedåtgående trend så är vi inte långt från 8-9 kronor om några år. Som jag nämnde i Börslunch så tycker inte jag att ett retailföretag med vikande försäljning och stora interna problem bör ha för höga multiplar. Idag har H&M ett P/E-tal på cirka 14,5 och det är inte alls konstigt att tänka sig en range om 10-13 istället. Ser vi VPA på 8-9 kronor innebär det alltså ett kursintervall mellan 80-117 kronor.

Vad gäller H&Ms marginaler så kan vi även där se en fallande trend vilket beror delvis på nya varumärken och delvis på de investeringar de gjort i sin IT-infrastruktur (återkommer till den senare).

Vi vet att bruttomarginalen för Q1-Q3 2017 ligger på 53,6 procent men på grund av vikande försäljning under Q4 så justerar jag ned min prognos för helår till 53,5 procent.

Om vi här gör en prognos för 2018: Karl-Johan Persson har tidigare sagt att den sjunkande bruttomarginalen delvis beror på satsningar på nya varumärken och investeringar i deras IT-infrastruktur och E-handel. De har samtidigt flaggat för att de kommer att lansera flera nya varumärken framöver vilket i alla fall ger mig anledning att tro att vi inte lär se en vändning på bruttomarginalen framöver. Trenden är tydligt negativ men jag har svårt att se att bruttomarginalen skulle glida under 50 procent utan tror att vi de kommande åren när H&M fortfarande genomför förändringsarbete i organisationen kommer att ligga mellan 51-53 procent.

Vi vet att H&Ms aktiekurs har gått från att som högst stå i 368 till att i skrivande stund stå i strax över 156 kronor. Bara under 2017 föll aktiekursen med 33 procent. Är det helt orimligt att tänka sig att kursen kanske faller med mellan 10-30 procent även under 2018 när vi sett problem med lägre marginaler och vikande försäljning? Med en sådan nedgång är vi inte så långt från min övre range om 90 kronor.

Sen är det viktigt att komma ihåg att under nedgång ser vi även rekyler upp. Jag har skrivit om det tidigare här och här. Det här innebär att ja, självklart kan man kortsiktigt göra bra affärer i H&M även under nedgång.

Sen har vi hela utdelningsfrågan. Jag hoppas verkligen att H&M väljer att sänka sin utdelning för att det hade varit det enda rimliga i en situation som denna. Det om något hade gett mig något slags bevis för att de insett allvaret i situationen. Ett mardrömsläge hade varit att behålla utdelningen på samma nivå som nu eller till och med höja för att bevisa något(?). Vi fick redan under 2017 se en uppdelad utdelning per två tillfällen, jag undrar om de fortsätter i samma spår eller helt byter strategi.

Sen har vi alla organisatoriska och interna problem. Visste ni till exempel att H&M inte har onlinelager och butikslager på samma plats? För ett klädbolag som får rea ut stora delar av sina kollektioner så är det konstigt att lagret för E-handel ligger i Borås medan lagret för fysiska butiker ligger i Eskilstuna. Det här gör att vissa plagg är restnoterade på vissa platser men samtidigt reas ut på andra. Noll synergi mellan online och fysisk butik med andra ord. Om vi ändå talar om synergier så ligger alltså affärsutvecklingen som en helt egen organisation – ingen talar med varandra – ingen har riktig insyn i verksamheten.

Vad gäller deras bekymmer kring IT-infrastruktur så ser de inte utvecklare som kärnkompetens utan betalar istället Accenture flera miljarder (enligt uppgift från Stefan Persson) för att bygga system åt dem. Tänk om de hade kunnat ha kompetensen inhouse istället?

Jag ser ingen vändning för H&M just nu och därför tror jag att de på sikt ska fortsatt ned. Aktiekursen kommer inte stå i 90 kronor imorgon eller ens under året, men om ingenting drastiskt händer så ser jag inte varför kursen inte ska fortsatt ned. Vad gäller hur rapporten för 2017 tas emot den 31 januari ska bli spännande att se. Jag skrev högre upp om rekyler under nedgång och jag kan tänka mig att förväntningarna på bolagets rapport är såpass låga att marknaden kanske ändå drar en lättnadens suck när rapporten släpps vilket mycket väl skulle kunna pressa kursen upp till strax över 170 kronor eller mer, på sikt tror jag dock ändå att vi kommer att se lägre nivåer än denna.

Det här är alltså en analys baserad på situationen som H&M befinner sig i nu. Jag tar som sagt inte hänsyn till att det ”kanske vänder” utan så länge bolaget har den här typen av problem så finns det dessvärre ingen långsiktig uppsida i min bok.

Och ni får gärna tycka att jag är efterbliven, men jag tycker att det är lite efterblivet att kalla mig efterbliven istället för att ge mig ett rejält bull case. Vi är väl ändå vuxna människor som kan samtala med varandra utan att kasta glåpord trots att vi tycker olika, eller?

Sen vill jag också tillägga att jag inte ”hatar H&M” eller vill att människor ska förlora pengar. Jag tycker att det är jättetråkigt att verkligheten ser ut så här, men vad fyller det för funktion att låtsas som att kursen ska upp när det just nu inte finns så mycket som talar för det? Men, om allt samverkar till att trycka ned H&Ms aktiekurs till 70 kronor om några år, och bolaget visar tecken på att få kontroll på verksamheten och sina IT-system så kan H&M bli århundradets köpcase där (men även på 90 kronor).

/A

17 Comments

 1. Tjena!

  Rimlig analys. Tycker inte du ska lägga för stor vikt vid de som tycker andras analyser eller prognoser är absurda, de tar ett citat ur ett sammanhang, citatet väcker känslor och folk rasar. Tyvärr ett alltför återkommande problem med dagens kommunikationssamhälle, efterfrågar liksom du nyanserade samtal istället för dagens motsvarighet.

  Bra skrivet,
  /Linus

  1. Tack! Många blandar ihop känslor med investeringar och blir arga när någon har motsatta åsikter om ett bolag som de äger aktier i. Väldigt märkligt!

 2. Superstarka argument! Pluspoäng kring kommentaren kring olika centrallager. Tycker ofta aktieanalyser fokuserar för mycket på siffror och multiplar och mindre på organisatoriska saker så som fallet med lagren i detta fall.

 3. Var ser jag alla upprörda kommentarer? Är det kommentarer i ditt twitterflöde?
  Jag blir nyfiken på vad de skriver – de som inte klarar av att se en avvikande riktkurs utan att tappa huvudet. Högst roande.

   1. Det är därför jag håller mig långt borta från sk. sociala medier. Finns inte på Facebook, Twitter, Instagram eller liknande bortsett från ett konto på Linkedin där jag loggar in någon gång i kvartalet eller så.

 4. Hej!
  Tyvärr är det så att man får ta mycket skit när man sticker ut och ger sin syn på saker och ting som inte faller gemene man i smaken. När det sedan dessutom gäller ett av våra största och ”käraste” bolag alla kategorier på börsen ja då är knappen på gödselspridaren det självklara alternativet för många… Beträffande din analys om H&M så har den varit klockren och kan jämföras med ett facit. Den speglar verkligheten som den är idag. Jag måste ge dig en stor eloge och hoppas du fortsätter på din inslagna bana och ger oss fortsatta bra och väl underbyggda analyser. Ha det bra och Lycka till…

  1. Tack Christer! Alla får såklart göra egna analyser men det är alltid tröttsamt när svaren blir ”du är efterbliven”. Oh well, jag fortsätter köra mitt spår och lägger mer fokus på att lära mig saker istället för att klanka ner på andra!

 5. Hej, har du några tankar om vad de kommer göra för att vända det? köpa upp nåt bolag? flytta lagret till Holland? eller tror du att de svänger om internt på något nytt vis?

  1. Med tanke på hur det ser ut rent organisatoriskt just nu så tror jag att det krävs en rejäl urblåsning där de får börja om! Jag tror till exempel inte att det kommer att hjälpa att köpa Zalando som vissa spekulerar i, det går inte att bara flytta över ett IT-system från en verksamhet till en annan.

 6. Du är definitivt inte efterbliven. Tvärtom. Jag fortsätter och läser alla dina inlägg med stor behållning. Men om jag får lov att gissa så kommer du nog att få mera kritik för något som kommer att reta någon i framtiden. Men, när du har rätt, så bry dig inte.

  1. Tack! Jag vet ju att det finns de som blir arga när man sticker ut hakan. Jag tycker inte att min prognos är så himla långt från banker som sätter riktkurs på 122 kr. Skillnaden är att de faktiskt måste hålla sig relativt nära dagens aktiekurs och måste göra analysen på kortare sikt än vad jag precis gjort!

 7. Ett välskrivet inlägg som tydligt förklarar varför du anser 70-90 kr är motiverat på lite längre sikt. En aktie som ligger i en nedåtfas lär fortsätta nedåt tills nåt fumdamentalt ändras.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.