Vikten av att formulera en egen strategi

Igår var jag med i Unga Aktiesparares #Uppesittarkväll. Två timmar där vi fick grotta ner oss i aktier och sparande med fokus på nästkommande år. Vi snackade endel om att slå index och både min och Mickes portföljer har överpresterat index men det har faktiskt inte varit helt självklart hela året.

Tanken när jag tog över en del av Mickes portfölj var att förvalta den på mitt sätt med min egen strategi. Ändå blev det svårt när det inte bara är mina egna pengar som riskeras i min handel. Till en början blev det fel när jag varje gång jag handlade funderade på ”vad Micke hade gjort” och inte alls följde min vanliga strategi – resultatet blev därefter också.

Mickes portfölj sen start (mörk) och OMXS30 (ljus).

Ni ser, inte en speciellt bra start. Efter sommaren rannsakade jag mig själv, skrev återigen ned mina tankar/strategier och idéer och lade om portföljen. Jag vill också tillägga att det inte bara var Mickes portfölj som tog stryk utan även mina egna som fick sig en törn under sommaren. Jag försökte göra det mer komplext än vad det egentligen var och tappade bort mig själv på vägen.

Sen i början av oktober har däremot både mina egna och Mickes portföljer sett desto bättre ut. Jag började lita på mina egna analyser, något som kändes otroligt jobbigt i början när jag förvaltade åt Micke.

Vad tar jag med mig till 2018? Mer trygghet i mig själv och inte ett behov av andras godkännande eller bekräftelse på att jag gör rätt eller är på rätt väg. Gäller dock inte bara i min handel utan i övriga livet med bolag osv också. Vad gäller Mickes portfölj så kommer jag fortsätta göra min grej men bolla med honom om det är något jag är tveksam över såklart – som både han och jag alltid gör när det kommer till affärer. Men det absolut viktigaste är att komma ihåg inte bara att faktiskt ha en strategi utan att formulera den på ett sätt som du är bekväm med – och framförallt att det är din egen.

/A

4 thoughts on “Vikten av att formulera en egen strategi”

  1. Skulle bara kunna var slumpen som gör att du råkat överprestera respektive underprestera. Ibland har man tur och ibland har man otur helt, det här är ju inte heller speciellt tidsperiod direkt….

  2. Helt rätt, en strategi är ett måste. Den behöver inte vara så invecklad, det räcker med några enkla regler. Att handla på känsla eller utan att tänka efter lite leder ofta till sämre affärer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.