IG Markets – Limitorder

För några veckor sedan inledde jag ett samarbete tillsammans med IG Markets där vi hittills har gått igenom vad en CFD är och nu i senaste inlägget om hur man kan använda stopp loss i sin handel. Om ni inte läst det tidigare så kan ni hitta det här.

Limitorder

En limitorder är en instruktion om att handla så snart priset på en tillgång når en viss nivå som är mer fördelaktig än den aktuella nivån. När jag skrev om stopporder för ett par veckor sedan förklarade jag att det var en instruktion för att sälja/köpa när en tillgång når en högre eller lägre nivå än inköpspriset och att man via IG Markets verktyg själv kunde välja nivå. En köplimit är alltså en liknande funktion men där väljer du att sätta en instruktion som säger att du istället köper en tillgång när den når en lägre nivå. Limitordernivån blir då det högsta pris som du accepterar vid ett köp, eller det lägsta pris som du accepterar vid försäljning.

Precis som en stopporder kan du använda en limitorder på två sätt. När du öppnar en ny position (öppningsorder) eller när du stänger en öppen position (stängningsorder). Fördelen med limitordrar är precis som med stoppordrar att du sparar tid och kan automatisera din handel utan att ständigt behöva bevaka marknaden.

Exempel limitorder – öppningsorder

Med en öppningsorder öppnar du en position genom att köpa om kursen sjunker under den aktuella nivån, eller genom att sälja om ett pris överstiger det nuvarande. Detta kan vara lämpligt om du bedömer att prisutvecklingen på marknaden vänder när den når en viss nivå.

Antag att Bitcoin står i 16 200 USD. Enligt din diagramanalys är 16 300 USD en viktig motståndsnivå, när kursen når 16 300 USD är det sannolikt att den vänder ner. Du bestämmer dig därför för att sälja Bitcoin när kursen står i 16 300 USD och lägger en limitorder för att öppna en position vid denna nivå.

Efter några timmar står priset i 16 300 USD och din säljorder går igenom. Nu tjänar du pengar om kursen sjunker men förlorar pengar om kursen fortsätter upp.

Exempel limit order – stängningsorder

Med denna typ av order stänger du en lång position då ett pris överstiger den aktuella nivån, eller så stänger du en kort position om ett pris sjunker under nuvarande nivå.

Säg till exempel att du har en kort position som för närvarande står på plus. Om du har en målnivå där du kan tänka dig att ta hem vinsten, kan du ange en limit. Det betyder att din position stängs om och när denna nivå uppnås.

Ponera att din position i exemplet ovan med Bitcoin fortsätter att sjunka enligt din tro efter din diagramanalys. Bitcoin står nu i 16 200 USD igen och du har tjänat pengar sen din position öppnades på 16 300 USD. Du tror att kursen kommer att fortsätta sjunka men vill inte ta risken att kursen vänder upp så att du blir av med din vinst.

Eftersom du tror att det finns en motståndsnivå på 15 950 USD där kursen kan vända upp igen sätter du en limit på 16 000 USD. Så småningom sjunker kursen till strax under 16 000 USD och din limitorder går igenom och din position stängs på 16 000 USD eller strax under.

 

/A

Kom ihåg att CFDs är produkter med hävstångseffekt och kan resultera i förluster som överstiger det belopp du initialt investerat. Att handla CFDs passar inte alla så försäkra dig om att du helt förstår vilka risker det innebär.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.