Feminvest, framtiden och hållbarhet

Ni har väl inte missat senaste och sista avsnittet för året av Feminvest Direkt? Jag och Micke kör en julspecial och snackar säsongsmönster och fina bolag. Se det här, lyssna via din podcastapp eller via Soundcloud här.

Jag tänkte dock prata lite om året som kommer istället. Imorse träffade jag EFN för ett reportage på Nobis om vår nya hållbarhetsprofil och vad det innebär innan jag gick tillbaka hem och bäddade ner mig med jobbdatorn i soffan istället. Jag har ju varit småsjuk i flera månader men nu har det _äntligen_ brutit ut och jag kanske kan bli av med det till slut och slipper vara sjuk i Sri Lanka som vi åker till om två veckor(!!).

Som ni kanske har märkt under hösten har jag börjat fokusera mer och mer på hållbarhet. Detta gäller inte enbart min blogg utan även Feminvest. Jag läste Schröders globala investerarundersökning i veckan och såg att 89 % av de 22 000 tillfrågade investerarna från 30 olika länder uppgav att de någon gång investerat i hållbara fonder eller tillgångar och att 42 % alltid eller ofta investerar hållbart. Hållbarhet är dock inte bara en trend som medför att man måste göra avkall på avkastning utan det finns även en stark korrelation mellan hållbara investeringar och högre riskjusterad avkastning. Man kan alltså tjäna pengar och vara snäll mot planeten samtidigt.

När det gäller just hållbarhet är det såklart extremt svårt för småsparare och privatinvesterare att veta HUR man faktiskt mäter det i bolag när man investerar. Det första problemet handlar ju dessutom om att du måste vara industrispecifik och titta på olika faktorer beroende på om det är en bank eller till exempel Coca cola man analyserar. Nästa problem som dyker upp är att veta vad man faktiskt ska leta efter i respektive företag och hur man sen gör för att skapa en helhetsbild av bolaget för att se om det kan kategoriserar som ”hållbart” eller inte. Jag har ju faktiskt tidigare kritiserat just endimensionella analyser som bygger på att man köper ett bolag på grund av faktor X utan att titta på Y, Z osv. Därför är jag lite extra glad över att vi nu samarbetar med ett företag som analyserar data från 50 000 källor på 15 olika språk – på alla listade bolag världen över – för att kunna sortera fram de företag som inte bara presterar bäst på hållbarhet utan även fundamentalt och tekniskt. Det bästa från alla världar alltså. Läs mer här.

När jag och Micke var i NYC i oktober så var jag bland annat där för jobb och möten. Tänk att Micke slutade jobba i finansbranschen för att han tyckte att det var tråkigt och sen träffade en tjej som han får hänga med världen över för att jobba med finans, hehe. Synd om honom men väldigt fint för mig att ha den typen av stöd hemifrån.

Jag och Maria Mähl från Arabesque.

Ni ska få HELA storyn snart, jag lovar. Men här fick ni ett smakprov i alla fall.

/A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.