BPT och upplägg av dagen

Jag blev inspirerad av Mickes inlägg om att planera sin tid efter när man är som mest effektiv inom respektive område (träning/jobb etc). Jag skulle inte vilja kalla mitt liv för rutinmässigt utan mer att jag fallit in i en rytm som fungerar för mig.

BPT, eller biological prime time, avser alltså den tiden på dygnet då du arbetar bäst. I mitt fall är det extremt tydligt att jag är som mest effektiv på morgonen vilket gör att jag planerar resten av min dag utifrån det.

Jag vill börja med att säga att det faktum att jag är en morgonmänniska och därmed går upp tidigt för att jobba inte betyder att jag sover färre timmar. Min sömn är extremt viktig för mig och visste ni att man faktiskt blir dummare av att sova mindre? Inget att rekommendera med andra ord.

Jag vaknar varje morgon klockan 06:00, tar ut Capex (min lilla hund) på en promenad med en podcast i lurarna (på måndagar 25 minuter, annars gårdagens EFN Börslunch om jag inte såg avsnittet live). När jag kommer in kl 06:20 sätter jag på vatten för kaffe samtidigt som jag sminkar mig, kl 06:30 börjar jag jobba till dagens första kopp kaffe. Timmarna fram till framförallt kl 09:00 är heliga för mig. Det är knäpptyst runt omkring mig förutom ett par hundar som tassar runt i lägenheten (mysfaktor). Vid den här tiden skriver jag antingen på någon av mina böcker eller ett blogginlägg. När klockan är 08:55 går jag till kontoret som ligger 200 meter hemifrån. Jag är relativt osocial direkt när jag kommer in, eftersom jag vill fortsätta ta till vara på mitt dygns bästa arbetstimmar så får mina kollegor bara ett knappt godmorgon innan jag försvinner in bakom mina Bose QuietComfort igen.

Det är timmarna efter kl 10:00 som jag hade kunnat optimera ytterligare. Fram till kl 11:00 är jag fortfarande väldigt produktiv men kanske bara 75 % av mitt max som ligger tidigt på morgonen. Här skulle jag egentligen gå och träna för att sen komma tillbaka till kontoret när de andra är på lunch för att komma in i ytterligare ett jobbflow, men det är såklart svårt att få till en sån lösning även om jag verkligen bestämmer över min tid själv.

Efter lunch brukar jag lägga ett par timmar på mailen, det kräver inte riktigt lika mycket tankeverksamhet som ”skapande”. Efter 14 eller 15 kan jag få ett kortare ryck igen där jag lägger mer fokus på planering av bolagen eller det som ska ”skapas” kommande dagar/veckor. Här jobbar jag mycket med att schemalägga perioder framöver.

När jag går hem strax efter 17:00 brukar jag och Micke laga middag tillsammans. Den här timmen är viktig på många sätt. Både jag och Micke vill gärna lägga mycket tid på vårt skrivande/jobb vilket gör att den tiden vi ”umgås” lägger vi verkligen fullt fokus på varandra. Efter middagen brukar vi komma överens om en tid att ta ut hundarna för sista gången under dagen (ca 19:30-20:30). Då har vi ytterligare en timme där vi pratar, bollar idéer, delar med oss av vad vi läst/lyssnat/lärt oss under dagen innan vi på kvällen brukar varva ner med en kopp te, ibland framför en serie och ibland bara till våra egna diskussionsämnen. Vi går och lägger oss runt 22 varje kväll och jag brukar somna på cirka två sekunder för att sedan vakna kl 06:00 morgonen efter.

När jag stänger ner jobb för kvällen (mellan 19:30-20:00 beroende på när vi tar ut hundarna) så känner jag mig ofta helt uttömd i huvudet. Som om jag stimulerat hjärnan till max. Jag tror att det är därför jag har så lätt att somna på kvällarna också, för att jag ser till att inte lämna någon energi över till annat än just det – återhämtning.

Ibland får jag frågan om vad jag hade gjort om jag var ledig mer men svaret är enkelt: precis det jag gör nu. Det är ju historisk ledighet som gjort att jag börjat skriva böcker, investera, driva nätverk och nu får jag jobba med det på heltid, lyxigt va? 

Hur lägger ni upp era dagar?

/A

2 thoughts on “BPT och upplägg av dagen”

 1. Tja, det finns i princip två typer av dagar. Gå upp runt 6, på med kläderna, borsta tänderna och iväg till kontoret. På plats lite före sju och sedan jobba på till fikat vid 9 då det alltid blir lite kul snack om aktier, politik eller flygplan. Sedan är det bara att kämpa på fram till lunch då den medhavda matlådan åker ner såvida inte begäret efter raggmunk blir allt för stor för då blir det en promenad bort till flygplatsen.

  Eftermiddagen löper på och runt 15.30 ger jag mig av hemåt för att hämta ungarna, laga mat, tvinga fram läxläsning mm. Vissa dagar ska det skjutsas till träningar och scouter medan andra ger tid för att själv åka in till gymmet.

  Den andra typen av dag kan man ligga och dra sig lite längre för att sedan få upp barnen och lirka i dem frukost, tandborstning, påklädning och iväg till skola och dagis. Ber en stilla bön om att det ska finnas en parkeringsplats över även idag och rumlar in på jobbet runt 8.15. Denna dag kan jag jobba sent om det skulle behövas även om jag brukar ge mig runt 17 då jag åker hem till dukat bord.

  Kl 21.30 har jag läst Harry Potter för nioåringen och resten av familjen har lagt sig. Då kan jag kolla Avanza, läsa en bok eller se ett avsnitt av Falsk identitet (denna fantastiska serie) på SVT play. Försöker komma i säng före midnatt, det tur att jag inte behöver så mycket sömn.

  Verkar det inrutat och tråkigt?
  Säkert för en del men jag klagar inte. Jag får jobba med teknik i framkant och har helt fantastiska kollegor. Klart att det skulle vara skönt med lite fler timmar varje dag men om några år kommer barnen ha växt till sig och blivit mer självgående och då kan jag växla upp träningen igen och kanske till och med damma av golfklubborna…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.