Är blockchain nu vad internet var för IT-bubblan?

Jag efterlyste temainlägg på Twitter och fick frågan om inte jag kunde skriva om det som sker på börsen just nu. Att bolags aktiekurs som i PM nämner att de arbetar med blockchain på något sätt skjuter i höjden eller att företag över huvud taget till och med byter riktning för att istället för att ägna sig åt sin tidigare verksamhet börja investera i blockchainteknologi.

Long Island Iced Tea Corp gick idag ut med att de byter namn till ”Long Blockchain Corp” och byter riktning på bolaget vilket resulterade i att aktiekursen drog iväg.

Under IT-bubblan kunde vi se liknande tendenser när företag släppte PM om att de antingen implementerat WAP (Wireless Application Protocol som var den första tekniken som möjliggjorde uppkoppling mot internet för mobiltelefoner och liknande) eller på annat sätt integrerat internet i sin verksamhet. Inte allt för sällan stack aktiekursen flera hundra procent även om själva WAP-lösningen inte skulle förändra verksamheten på något sätt.

Framfab var ett så kallat internetkonsultbolag som har kommit att bli en symbol för IT-bubblan. Jag rotade fram en intervju från år 2000 (När Micke var 28 år ung och superanalytiker på Swedbank (samma år var jag 8 år och ville SÅ gärna skriva ”2000” på familjens nyårstårta men fick inte för att jag var för liten. Kontraster)) när Micke efter Framfabs svaga rapport i februari år 2000 menar att de har mycket att bevisa, att en ökande omsättning inte räcker om vinsten är fortsatt marginell.

Självklart ser vi en ganska stor liknelse till den hausse som sker kring blockchainteknologi och bitcoin idag med vad som hände under IT-bubblan men jag tror samtidigt att det är viktigt att skilja på Bitcoin som valuta och när företag pressar upp aktiekurserna med PM där de nämner ”blockchain”. Alltså tycker jag att man bör passa sig för att köpa aktier enbart för att ett företag rapporterar om implementering av blockchainteknologi i sin verksamhet men däremot fundera på om kryptovalutor är något man bör se över och faktiskt ta in i sin portfölj.

Hur tänker ni? Är det en blockchainbubbla eller kryptobubbla?

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.