Vontobel – Bull- och Bearcertifikat del 2

I förra inlägget om Bull- och Bearcertifikat i samarbete med Vontobel gick jag igenom vad Bull- och Bearcertifikat betyder och nu tänkte jag visa hur man kan handla med certifikaten med råvaror som underliggande tillgång.

För er som inte läst mina tidigare inlägg om hävstångsprodukter så kan ni hitta dessa här:

Precis som jag skrev i förra inlägget kan man med hjälp av Bull- och Bearcertifikat spekulera i både upp- och nedgång. Genom att köpa så kallade Bearcertifikat kan man alltså tjäna pengar i nedgång av den underliggande tillgången.

Den underliggande tillgången är alltså det finansiella instrument som certifikatet följer. Ponera att du köper BEAR GOLD X10 så betyder det att du köpt ett certifikat som tror på nedgång i guld och har en hävstång på 10. Alltså, går guldet ned 1 % så går ditt certifikat upp 10 %. Köper du BULL GOLD X10 så fungerar det på samma sätt men åt andra hållet – jag kommer att gå igenom exempel längre ner.

Den här typen av certifikat är inte lämpade för buy-and-hold-investeringar utan lämpar sig bättre för kortare placeringshorisonter eftersom priset beräknas per dag. Detta innebär att även om den underliggande tillgången kan ha gått upp 5 % på fem dagar så innebär det inte att ditt certifikat med 6x hävstång har gått upp 5 % x 6. I exemplet nedan visar vi hur räknat.

I scenariot ovan har den underliggande tillgången stigit i värde, totalt 5 % efter fem dagar. Hade du ägt ett Bull-certifikat med 6x hävstång hade ditt instrument på samma tid som den underliggande tillgången gått upp fem procent, gått upp 33,09 %. Hade du istället köpt ett Bear-certifikat med 6x hade ditt instrument gått ner 26,15 %.

I ett annat scenario, när den underliggande tillgången gått ner med 5 % under totalt fem dagar hade utvecklingen av de finansiella instrumenten sett ut enligt nedan.

Som ni ser ovan blir konceptet det samma – men omvänt. Det går alltså att tjäna pengar även i en nedåtgående marknad med hjälp av Bear-certifikat.

Nu förstår ni vad Bull- och Bearcertifikat är, men hur hittar man dem då? Jag har ju skrivit en hel del om att handla med råvaror och framförallt då om Kakao, så just kakao kändes som ett riktigt bra exempel att ta upp här!

Under ”hävstångsprodukter” hos Nordnet kan ni sortera fram alla instrument som är framtagna av Vontobel och sedan välja vilken underliggande tillgång ni är ute efter. I exemplet ovan har jag som sagt valt kakao, men inte med specifik marknadstro. Här ser ni alltså att det finns flera olika alternativ att välja mellan, både bearcertifikat som ju går upp när den underliggande tillgången går ner (i detta fall kakao) och bullcertifikat som går upp när även den underliggande tillgången gör det!

Sammanfattningsvis är alltså Bull- och Bearcertifikat bra vid kortsiktig handel och lämpar sig inte för buy- and holdstrategier. Ett Bull-certifikat går upp när den underliggande tillgången går upp och går ner när den underliggande tillgången gör det. Utvecklingen följer den underliggande men multipliceras med den hävstång som produkten har. Ett Bearcertifikat går upp när den underliggande tillgången går ner och går ner när den underliggande tillgången går upp. Utvecklingen följer den underliggande tillgången och multipliceras med hävstången.

I det sista inlägget i samarbete med Vontobel kommer vi att gå igenom en sammanfattning av de instrument vi gått igenom!

/A

2 thoughts on “Vontobel – Bull- och Bearcertifikat del 2”

    1. Nej. Du betalar som exempelvis ränta på de pengar som är lånade. (någon annan kanske kan förklara bättre hur det går till. är rätt ny i detta med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.