Trögt för kommersiella fastigheter

Jag äger ju två fastighetsbolag, Diös och Balder. När jag började leta fastighetsbolag så skrev jag ett inlägg här om att jag inte ville ha för stor andel kommersiella fastigheter då jag tror att den delen av branschen kommer att drabbas hårt under en lågkonjunktur. Hyresbostäder däremot, var jag mer intresserad av eftersom hyran är det sista som privatpersoner slutar betala om de får ont om pengar till följd av en skakig ekonomi. Läs mer om köpet av Diös här.

I DI i måndags kunde man se att framsidan pryddes av rubriken ”Tvärnit för fastighetsfesten” som framförallt handlade om den kommande problematiken för kommersiella fastigheter. Går man dessutom in på DI avlöser artiklarna varandra om krisen på bostadsmarknaden. Jag kan bara jämföra med att jag och Micke ganska nyligen budade på en lägenhet i centrala sthlm. Vi la ett bud på mer än 15 procent under utgångspriset. Först sa säljarna nej och vi kom fram till att vi ändå inte vill flytta utan hellre renoverar färdigt hemma, då hör mäklaren av sig några dagar senare och berättar att säljarna kan tänka sig att gå ner i pris. Efter ett par turer fram och tillbaka bestämde vi oss för att inte köpa, om den lägenheten som var mindre än vår och helt nyrenoverad är svårsåld så vill jag inte veta hur jobbigt det hade varit att sälja den nuvarande på nästan 200 kvm.

Om folk sen tvingas sälja på grund av höjda räntor kan de tvingas flytta in i hyresbostäder istället för att de inte har råd att köpa nytt.

Åter till mina fastighetsbolag. Jag köpte Diös för första gången 19 september på 51,00 kr, då 50 % av den position jag ville ha. Köpte resterande 50 % den 4 oktober på 51,75 kr. Eftersom 79 % av det totala hyresvärdet innehåller kontor, lager och butiker – alltså kommersiella fastigheter – så funderade jag på hur jag skulle hantera aktien vid ett tillfälle som nu. De är ju dock inte exponerade mot storstäder vilka är de städer som kommer att bli hårdast drabbade vid en lågkonjunktur, vilket också var en del av tanken bakom köpet.

8 % är alltid 8 %

Utveckling Diös senaste 3 månaderna

Men, nu har jag alltså kvar 50 % av mitt innehav i Diös men hela i Balder. Detta beror på att Balder till över 80 % utgörs av hyresbostäder. Jag vill vara fortsatt exponerad mot fastigheter men som jag sagt tidigare, hyresbostäder framför kommersiella fastigheter eller fastighetsutvecklare som Oscar Properties t ex.

Hyresvärde per lokalslag, fördelning i procent, Balder.

Äger fortfarande Loomis, Opus och Fortnox och har inte minskat mina positioner där. Vi får se, jag gillar att vara följsam och handlar ju fortfarande ganska aktivt. Vågar inte riktigt lita på marknaden. Nu har vi dessutom precis haft sju dagars nedgång vilket jag förvisso följt med Xact Bear 2. Men det krävs nog ett eget inlägg för det!

/A

5 thoughts on “Trögt för kommersiella fastigheter”

 1. Jag gick in och kikade lite snabbt på dessa två bolag men jag blir inte riktigt klok på Balder. Enligt Avanza så gör de drygt 40 SEK/aktie i vinst och kostar runt 215 men har inte delat ut en spänn de senaste fem åren, vad är det jag missar här?

  För nöjes skull jämförde jag med min egen arbetsgivare (i en helt annan bransch visserligen) och där var vinsten 14 SEK/aktie och senaste utdelningen låg på 5,25 (4,8 i snitt senaste fem åren). Nu är ju den aktien nästan dubbelt så dyr så direktavkastningen blir ju inte mycket att yvas över.

  1. Ja, är man ute efter utdelande bolag så är inte Balder helt rätt. För min del som inte tittar på direktavkastning utan hellre ser att företagen återinvesterar vinsten själva så känns det bra ändå. Framförallt ett fastighetsbolag med stor kassa som kan förvärva fler fastigheter framöver! 🙂

 2. Hej!
  Nu har Balder löst in sina preferensaktier. Erik Selin sa på en bolagsstämma att de som vill ha utdelning ska köpa preferensaktierna. Nu har ju Balder löst in dessa, vad tror du om att Balder börjar med utdelning på stamaktierna?

 3. Hej Anna, tack för en inspirerande blogg! Jag är verkligen en nybörjare på aktier men har en fråga som jag hoppas att du kanske kan hjälpa mig med.

  Jag har läst ditt inlägg och försökt applicera det på Victoria park för att få igång tänket. Jag har aktier hos dem och funderar på att utöka mitt innehav.

  Däremot har Victoria Park ett mycket lägre P/E – tal (3,68) än vad du tidigare skrivit i inlägget om Diös är ett bra spann för en rimlig värdering i branschen. Jag tittade då på hur deras fastigheter är fördelade och de anger då att det är till 90% hyresbostäder och den kommersiella verksamheterna var inom samhällsrelaterade verksamhet (ex. Förskoleverksamhet).

  Vad kan i detta fall påverka P/E-talet så att de är lägre, är det så enkelt som att Victoria Park inte funnits på börsen lika länge eller missar jag något viktigt?

  Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.