Luftslottet Tesla

I maj förra året skrev jag ett blogginlägg om varför jag inte ville köpa Teslas aktie. Det var den 16 maj och kursen stod i 208,29 USD. Jag skrev också att problemen skulle börja vid leverans av bilarna och att jag var övertygad om att det skulle ske med förseningar, alltså var jag ganska medveten om att mitt case låg längre fram än runt hörnet den 16 maj.

Teslas utveckling senaste 3 åren.

Tesla ligger i blåsväder just nu efter en riktigt dålig rapport och problem med sina leveranser. På grund av flaskhalsar i produktionen, menar Musk, har de inte kunnat leverera bilarna i tid. Imorse lyssnade jag på Adventures in Finance med gästen Mark Spiegel, han gav sina argument för varför Tesla är ett stort luftslott och varför han tror att de om några år till och med kan gå i konkurs. En annan intressant aspekt gällande förseningen med sina leveranser är att Tesla, för att få upp statistiken gällande leverans, har börjat leverera bilar utan säten etc. Återförsäljare får först själva ”skalet” av bilen för att sedan få vänta på innanmätet, allt för att rädda kommande resultat.

Jag tror fortfarande att min analys från maj 2016 är korrekt om man tittar på längre sikt än 1,5 år som det gått nu. Likt Mark Spiegel så skulle inte jag heller bli förvånad om aktiekursen tappar 100 USD per år. Jag håller även med om att alla som kört en Tesla och därefter menar att de aldrig skulle köra en annan bil egentligen menar att de aldrig vill köra något annat än en elbil och det finns nog ingen bilproducent som inte just nu utvecklar vad de hoppas är framtidens elbil. Jag tror att Teslas storhetstid är över men att de banat väg för många andra.

/A

1 thought on “Luftslottet Tesla”

  1. Tror du har helt rätt. Har varit intresserad av Tesla men tveksam pga deras dåliga siffror. Bilarna är kalas men inte tjänar dom några pengar. Och nu blöder det summor som jag inte ens kan greppa.

    Synd ändå, för allt runt Elon känns lite guld/hype.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.