Hävstångsprodukter och Vontobel – recap

Sen i våras har jag haft ett samarbete med Vontobel och gått igenom deras olika hävstångsprodukter. Vi började från början med det bakomliggande – just vad hävstångsprodukter är och hur man använder dem.

Men vi kan ta det från början. Vontobel grundades 1924 i Zürich, Schweiz, och arbetar med private banking, investment banking och asset management. I Sverige erbjuder Vontobel framförallt börshandlade produkter, så kallade ETPer (Exchange Traded Product) i form av Mini Futures, Knock-Out Warranter och Bull- och Bearcertifikat – och det är dessa produkter som vi har gått igenom de senaste månaderna. För er som vill läsa alla inlägg från början så hittar ni dem nedan, annars kommer här en snabb sammanfattning om respektive produkt.

Hävstång

En hävstångsprodukt möjliggör större exponering med mindre kapital. En liknelse kan göras med bostadslån då själva lånedelen möjliggör en hävstång på din fastighetsinvestering. Ponera att du köper en fastighet för 10 msek. Din kontantinsats är 1 msek och resterande 9 msek lånar du från banken. Om bostadens pris sen ökar med 1 msek till 11 msek och du säljer så har du ökat ditt initiala kapital med 100 % trots att fastigheten endast ökad 10 % i värde. Bostadslånet möjliggjorde alltså en större exponering mot fastighetsmarknaden än om du inte tagit lån – och därmed gett dig hävstång x10 på din fastighetsinvestering.

Vad händer då om bostadens pris faller från 10 msek till 9 msek och du säljer? Då har du alltså förlorat 100 % av ditt initiala kapital trots att bostadens värde endast sjunkit med 10 %. Här har alltså hävstångseffekten på x10 spelat ut en negativ effekt. Det är viktigt att komma ihåg att även om hävstångsprodukter möjliggör högre avkastning så medför det även mycket högre risk.

Mini Futures och Knock-Out Warranter

De första hävstångsprodukterna som vi gick igenom var Mini Futures och Knock-Och Warranter. Mini Futures har en bestämd underliggande tillgång i form av till exempel aktier, aktieindex eller råvaror. Med den inbyggda hävstången multiplicerar din Mini Future den underliggande tillgångens utveckling.

Man skiljer på MINILONG och MINISHORT. Skulle oljepriset utvecklas positivt så kommer en Mini Long med olja som underliggande värde att öka i värde och en Mini short att sjunka i värde.

En Mini Future består av två delar, en kapitalinsats, vilket är priset du betalar för Mini Futuren, och en finansieringsnivå, som finansieras av Vontobel. Mini Futures har en stop loss-nivå som ligger strax över finansieringsnivån hos en Mini Long, och strax under finansieringsnivån hos en Mini Short, som skyddar dig från att förlora mer kapital än du investerat.

Mini Futures har inget fastställt slutdatum vilket innebär att instrumentet löper vidare till dess att det når sin stop loss-nivå och nockas.

Knock-Out Warranter fungerar på ungefär samma sätt som Mini Futures. Produkttypen har inte heller något fastställt slutdatum vilket innebär att instrumentet löper vidare till dess att det når sin barriärnivå och nockas. Din Knock-Out Warrant är skyddad precis som din Mini Future men barriären är i det här fallet lika med finanseringsnivån, vilket möjliggör en högre hävstång.

Bull- och Bearcertifikat

Bull- och Bear-certifikat låter dig ”satsa” på om den underliggande tillgången ska gå upp (bullmarknad) eller ner (bearmarknad). Du kan till exempel köpa en bull x10 med H&M som underliggande tillgång och satsar då på att H&M kommer att gå upp. Ponera att H&Ms aktie går upp med 1 procent så går din börshandlade produkt teoretiskt sett upp med 10 procent, skulle H&M gå ner med 1 procent så hade dock din produkt teoretiskt sett gått ner med 10 procent. I praktiken tas även faktorer som riskmarginal och avgift med i beräkningen men exemplet visar tydligt att hävstången alltså fungerar åt båda hållen.

Hävstången beräknas per dag och inte under den totala tid som du äger produkten. Detta innebär att även om din underliggande tillgång gått upp med 2 procent totalt under loppet av fem dagar och du äger en bull x4 så betyder inte det att din produkt är värd 2 procent x4 utan värdet beräknas per dag. Detta betyder att den här typen av produkt inte lämpar sig för långsiktiga placeringar utan för mer kortsiktig handel.

/A

2 Comments

  1. Riktigt bra inlägg! Kollade länge på softs, men precis när jag skulle in så försvann alla amerikanska etf:er, så roligt att de nu finns på avanza…
    Lite dum fråga, om jag registrerar mig på lendify med din länk, hur lång tid har jag på mig att sätta in 10k? Hade tänkt ett väldigt litet månadssparande på lendify.

    1. Jag tror inte att det spelar så stor roll med Lendify, bonusen gäller efter 10 000 kr så om det tar 6 månader eller 1 år ska nog inte spela någon roll! 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.