Bofink – gör en hälsokoll på ditt bolån

I samarbete med Bofink

Den absolut största investeringen många gör någon gång under sitt liv är att köpa en bostad. Jag tittar ju just nu på att köpa en lägenhet för att hyra ut och kommer då också att behöva ta ett bostadslån när jag väl köper, vilket kommer bli en stor utgift. Det är nämligen så, att med ett bostadsköp så medföljer även en av våra största kostnader, själva bolånet.

Bofink är en app (till iphone och android) som hjälper dig att göra en hälsokoll på ditt bolån genom att sätta ett betyg på ditt nuvarande bolån. Betyget får de fram genom att ta snittet mellan de fyra delkriterierna; ränta, bindningstider, belåning samt amortering.

  1. Först räknar de alltså fram din genomsnittliga räntesats och därefter jämför de hur den står sig mot snitträntan hos alla banker. Om ditt bolån redan är bundet på en viss räntesats jämförs din ränta mot snittet vid den tidpunkt du valde att binda för att göra en rättvis bedömning. Ju lägre ränta du har, desto högre betyg får ditt bolån.
  2. Efter att ha beräknat din genomsnittliga ränta så beräknar Bofink med hjälp av en algoritm vilka bindningstider du bör välja beroende på vilken profil du valt i appen. Betyget sätts beroende på hur dina nuvarande bindningstider står sig emot algoritmens svar.
  3. I det tredje delkriteriet gör Bofink tillsammans med Booli en uppskattning på din bostads nuvarande värde och tillsammans med ditt bolåns totala storlek räknar de fram din belåningsgrad i procent. Om du vill få ett ännu mer säkert resultat kan du genom att fylla i mer information om din bostad förfina värderingen. Ju lägre belåning du har i relation till bostadens värde, desto högre betyg får du.
  4. Betyget på amortering, som är det sista kriteriet, är relaterat till bostadens belåningsgrad samt Finansinspektionens föreskrifter om amortering av bolån. Vid belåning under 40 procent ger låg amortering ett högt betyg. Ligger belåningen mellan 40-70 procent bör man amortera 1 procent per år och för belåning mellan 70-85 procent bör du amortera runt 2 procent per år. Om du har en belåningsgrad på över 85 procent får du högre betyg ju mer du amorterar.

Det är hur enkelt som helst att använda appen. Den finns både för iphone och android och är helt kostnadsfri. Du laddar enkelt ned den till din iphone här eller till android här.

Testa själv för att se hur ditt bolån egentligen mår!

/A

I samarbete med Bofink

3 thoughts on “Bofink – gör en hälsokoll på ditt bolån”

  1. Hur tänker du kring att köpa lägenhet för att hyra ut. Jag är intresserad av att göra det, men har fått uppfattningen att det är svårt att få godkänt av bostadsrättsföreningen. Trodde att föreningarna endast godkände andrahandsuthyrning en kortare tid. Hur tänker du lösa det?

    1. Hej Ina! Bra fråga, jag kommer ju inte att köpa en lägenhet där det från början inte är klart från bostadsrättsföreningen att det är OK att jag hyr ut.

  2. Hej! Tack för tips! Förstår mig inte riktigt på appen Bofink men betyg ”0” är inte bra väl? Helt logiskt men vad kan vi göra åt det? Högt belånade aldrig förhandlat om räntor då vi inte har så mycket att sätta emot, amorterar inget då vi inte anser oss ha råd till det mm. m.m…Mvh Nina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.