Alla miljoner börjar med en enda krona och en minut

Jag är på besök hos min familj i helgen och vi diskuterar kapitalism. Jag kommer inte från en familj där jag fick massa pengar när fyllde 18 eller 20 utan började min resa på 0 kronor. En av de vanligaste sakerna jag numera får höra är antingen ”du som har råd” – ”så mycket pengar behöver man inte” och nu senast ”det är orättvist att de med mycket pengar har lättare att tjäna mer pengar”.

Det är inte gratis att tjäna pengar. Att bygga en egen pengamaskin handlar om aktiva val och en prioritering mellan tid och kapital. Det är lördag eftermiddag och jag har egentligen hela dagen, trots helg och besök hos mina föräldrar, suttit och jobbat. För min del gör det inget, jag tycker att mitt arbete är en ynnest och hade förmodligen inte bara ”slappat” om jag kunde.

Däremot så vill jag ta upp den så kallade orättvisan till diskussion. Jag förstår att alla inte har möjlighet att bygga upp ett superkapital men jag vill också vara noga med att påpeka att varje miljon börjar med en krona och en minut. Det är vad man sen väljer att göra med den där kronan och tiden som spelar roll.

Alla miljoner börjar med en krona och en minut.

För vissa är det viktigt att kunna ta det lugnare, vara ledig på helgerna och inte behöva arbeta mer än sina fyrtio timmar i veckan. Att få äta gott, köpa det de vill ha och inte behöva kompromissa med konsumtion för att i framtiden äga en större del av sin tid. För andra innebär en framtid i vilken man fortfarande är fast på ett arbete trots att man hellre hade gjort annat en mardröm. Tyvärr är det ofta samma personer som väljer bort kompromissen att spara och investera som också tycker att det är orättvist när andra har ett större kapital i arbete som i sin tur genererar ännu mer kapital. Det de glömmer är dock alla hundår som investerarna har bakom sig, alla restaurangmiddagar, krogrundor, konsumtions- och impulsinköp som de valt bort till fördel för sina investeringar. Alla miljoner börjar med en krona, ett aktivt val att istället för att konsumera upp investera för ett rikare liv i framtiden.

Att tjäna pengar är inte gratis men blir lättare och lättare ju tidigare du börjar och längre du håller på.

Från en semester där jag arbetade varje dag!

En av de stora fördelarna med mitt jobb (mina jobb?) är att jag kan utföra det när som helst och nästan var som helst ifrån. I somras skrev jag en bok när jag var ”ledig” och till årsskiftet har jag och Linnéa deadline på vår bok. Jag gillar att aldrig vara riktigt ledig, det innebär att jag trots att jag jobbar väldigt mycket ändå kan forma mina dagar som jag vill. Frihetskänsla trots mycket att göra. Total lycka för mig.

Hur ser ni på kapital, frihet, konsumtion och investeringar?

/A

4 thoughts on “Alla miljoner börjar med en enda krona och en minut”

 1. Bra skrivet Anna!

  Jag känner igen mig i flera saker som du skriver; inte minst där du resonerar kort om begreppet frihet och vad det egentligen är. Under det senaste året har jag lärt mig många nya saker om mig själv. Jag har bland annat insett att 9 till 17-jobb inte är något för mig, eftersom jag känner mig så pass begränsad (jag vill till exempel kunna ta sovmorgon eller en längre lunch om jag så vill) och ”inrutad”. Jag är inte heller något större fan av att ha en chef som mer eller mindre i detalj styr vad jag gör, och ibland till och med hur jag gör det. Jag vet inte om jag kanske bara haft en himla otur på den fronten. Oavsett så är frihet vad gäller tid extremt viktigt för mig och hela mitt välmående. Jag har aldrig drömt om att köpa dyra bilar eller ha mycket pengar att spendera, utan min dröm har alltid varit att helt enkelt leva så fritt som möjligt – även om det kanske ibland blir till på bekostnad av att det blir en ganska simpel levnadsstandard.

  Jag har också upptäckt att den svenska kulturen med bland annat jantementalitet inte passar mig. Därför har jag relativt nyligen valt att flytta utomlands till ett land som jag känner mig betydligt mer fri i, och vars kultur jag helt enkelt känner mig mer hemma med. Jag drömmer om att någon dag; egentligen allra helst igår eller förra året; starta eget. Delvis just för friheten som jag beskrev i förra stycket. Min förhoppning är att jag ska känna att motivationen att dra igång blir större här. Som en bonus är skatterna lägre nästan vilket annat land än Sverige en kommer till, vilket ju inte är helt fel som företagare. Om inte motivationen infinner sig, så har jag åtminstone blivit en erfarenhet rikare, tänker jag.

  Nu har jag skrivit betydligt mer än vad jag hade tänkt mig. Innan jag avslutar vill jag dock ta tillfället i akt att passa på att tacka för mycket inspiration från dig, såväl på bloggen och på Twitter! Keep up the good work! 🙂

  1. Hej! Vad sjukt inspirerad jag blev av dig nu. Jag drömmer också om att en dag kunna släppa allt i Sverige, sälja lägenhet osv och provbo på olika platser i världen medan jag gör det jag gillar mest – skriva böcker. Tills dess älskar jag dock min tillvaro, jag har det väldigt fritt men under mycket ansvar vad gäller jobb vilket är härligt! 🙂

   Härligt att du flyttade utomlands, jag blir så glad när andra inser att man inte måste passa in i våra svenska ramar utan får vara och göra det man mår bäst av!

 2. Hej Anna!
  Börjar med att säga att jag håller med dig helt och hållet angående ”orättvisan” du nämner. Jag kommer från en familj där det aldrig någonsin pratades om pengar eller investeringar och personer i min närhet uttryckte sig ofta så som du beskriver ovan.
  Ända fram till jag var över 30 så var jag en absolut ekonomisk katastrof. Jag hade skulder på några hundra tusen, inte ett öre sparat och levde helt och hållet för dagen. Jag brände hela min lön på allt möjligt onödigt långt innan månadsslutet. Att spara och investera pengar fanns inte i min värld.
  Idag är jag skuldfri, sparar omkring 50% av min inkomst och köper aktier för 30% varje månad. Jag har ett ”madrasskonto” om jag skulle bli arbetslös och min aktieportfölj närmar sig en halv miljon.

  Det har kostat mig otroligt mycket jobb att ställa om och börja leva ett annat liv, det har krävts många olika uppoffringar och förändringar.
  Det gör mig dock ingenting, jag njuter av resan och det liv jag lever nu, jag tycker jag har blivit mycket rikare på många olika sätt, inte bara pengamässigt.

  Jag antar att vi alla har olika förutsättningar och förhållanden i livet, men jag tycker att det handlar om prioritering, alla kan välja att spara eller slösa.
  Kan man ingenting om investeringar så kan man lära sig, allt går att lära sig, det handlar bara om intresse och att jobba hårt.
  Att shoppa upp alla pengar och sedan skylla på andra för att man inte har råd, det tycker jag är orättvisa. Jag vet vad det kostar att försöka bygga upp en förmögenhet, det är *** inte gratis!

  Tack för en bra blogg!

 3. Hej! Tänkvärt. Jag håller med dig om att det ofta är de som är minst aktiva i sin ekonomi som klagar på andras framgångar i detsamma. Personligen gör jag något slags mellanting – väljer bort en del konsumtion (som annars ofta normaliseras) till förmån för sparande och investeringar. Samtidigt vill jag även leva i nuet och unnar mig ibland middagar med vänner eller ett sak/klädesplagg som ger mig mer kvalité i mitt vardagsliv. Både framtiden och nutiden är viktiga att investera i (på olika sätt) tycker jag och jag hade inte valt bort allt för att i framtiden leva gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.