Tankar

Jag kom hem från NYC igår, jag åkte dit både för semester men även lite jobb. Ser fram emot att presentera det vi lanserar i form av hållbar sparprodukt snart! Vill redan resa iväg igen och vi sitter redan nu och funderar på var vi ska åka över jul och nyår. Jag är sugen på strand, sol, träning, att skriva och att läsa. Jag föreslog Maldiverna men Micke tror att jag kommer dö av tristess efter två dygn, hehe. Någon i vår relation har kanske svårt att sitta still.

Men, det var inte riktigt det jag tänkte ta upp idag. Börsen är ju stark och har varit det flera år i rad. Jag vet att jag ofta skriver om just diversifiering och riskerna med att endast investera i aktier och jag tänkte att vi kan prata lite om varför idag.

OMXS30 utveckling i år

Börsen går i vågor. På riktigt lång sikt är aktier det absolut mest högavkastande alternativet, men visste ni att efter IT-bubblan år 2000 så har antalet depåer minskat fram till för bara något år sen. Det här betyder att fler har slutat investera istället för att faktiskt börja, något som är oroväckande. Man brukar generellt säga att börsen faktiskt drivs av två känslor – girighet och rädsla.

OMXS30 utveckling sen 1999

Jag har ju skrivit tidigare om ”money on the sideline” vilket är ett begrepp som beskriver hur stor andel av kapitalet som är investerat i lågriskplaceringar som sparkonton, alltså inte aktier. Historiskt har kapital i lågriskplaceringar minskat och istället allokerats om till högriskplaceringar som aktier i samma takt som börsen blir dyrare och dyrare. Ju högre värderad börs = desto mer kapital på börsen. Alltså, vi har en tendens att ta högre risk när börsen blir dyrare. Det här innebär att när marknaden istället går ner är vi nästan fullinvesterade mot aktier och våra portföljer tar stryk.

Hur bör man tänka då? Ha en grundfördelning i portföljen mellan olika tillgångsslag. Ligg inte fullinvesterad i aktier när börsen är rekorddyr. Jag får ofta frågan om varför jag är så baissig (negativt inställd till börsen) men det är jag egentligen inte. Jag tycker bara att det är viktigt med nyanser och det finns tillräckligt många som skriver att aktier alltid ska upp och att det är enda alternativet. Samtidigt sitter vi med statistik som säger att efter en större nedgång slutar många investera och jag vill inte att mina läsare eller följare ska hamna där för att ni blir rädda för att förlora pengar. Alltså, ni behöver inte vara rädda för börsen men ni ska vara medvetna om vilken risk ni tar och hur ni kan allokera om ert kapital mellan olika tillgångsslag för bättre riskspridning. OCH, ni ska vara medvetna om att oavsett hur många bolag i olika branscher ni äger så är ni exakt noll diversifierade om ni inte också har kapital fördelat i andra tillgångsslag.

Se till att ni är som girigast efter en nedgång och inte nu, på absoluta toppen!

Fångade tjuren i NYC förra veckan. 

/A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.