Cat bonds och hållbara investeringar

Det har varit ganska tyst i bloggen det senaste men det beror helt enkelt på att jag jobbar med min och Linnéas bok som vi har en deadline till årsskiftet med samt Feminvest Sustainable som vi lanserar i december. Dessutom flyger jag till New York på måndag för lite semester men även lite möten, så jag jobbar ikapp lite i förväg.

Igår kväll hade vi ett event med Feminvest och Nordnet. Det är mycket hållbarhet på tapeten just nu vilket jag tycker är väldigt roligt. Det handlar framförallt om att hållbarhet faktiskt är framtiden och jag tror stenhårt på att det är hållbara investeringar som både kommer att generera mest avkastning över tid och där vi som privatsparare faktiskt kan göra skillnad. Visste ni till exempel att genom att lägga om sitt månadssparande till hållbara fonder och placeringar så minskar vi vårt koldioxidavtryck mer än om vi slutar åka bil. Ganska häftigt, tycker jag!

Igår, förutom eventet med Nordnet, så passade även jag och Alexander på att spela in ett avsnitt Nordnet Talks där vi på tjugo minuter lyckades avhandla bitcoin, valutapar, valutasäkring, H&M, var börsen är på väg och vad den senaste långa uppgången skulle kunna betyda. Jag tror att avsnittet kommer upp idag, annars först på onsdag!

MEN, det var inte det jag skulle skriva om. Igår höll meteorologen Martin Hedberg ett föredrag om klimathotet och dess lösningar. Han tog bland annat upp ett begrepp som jag hört några gånger tidigare men inte riktigt reflekterat över, nämligen så kallade cat bonds eller catastrophe bonds. Alltså katastrofobligationer.

Cat Bonds

Innan vi går in på exakt vad det är så kan vi först titta på historien bakom cat bonds. Efter orkanen Andrew i Florida år 1992 gick elva försäkringsbolag i konkurs och miljoner människor förlorade sitt försäkringsskydd. Dessutom blev det nästan omöjligt att köpa försäkringar som täckte orkanskador då försäkrings- och återförsäkringsmarknaden i Florida inte kunde ta på sig riskerna. Samtidigt sökte investerare på kapitalmarknaden investeringsmöjligheter med god avkastning och låg korrelation till traditionella tillgångsslag som aktier och företagsobligationer. På 90-talet gjordes flera innovationer för att investera i återförsäkringsinstrument, däribland cat bonds, vilket blev det mest framgångsrika instrumentet. Cat bonds gav först ut 1997 och marknadsvolymen har sedan år 2000 växt med ungefär 15% årligen.

Cat bonds är alltså ett värdepapper som överför försäkringsrisker till kapitalmarknaden, med möjlighet för investerare att placera pengar som säkerhet för en katastrofförsäkring. Så länge en fördefinierad händelse (som en orkan eller jordbävning på en specifik plats) inte inträffar, så får investeraren avkastning för att tillhandahålla säkerheten. Om den fördefinierade händelsen inträffar, så används pengar från säkerheten för att ersätta utgivaren av en cat bond för att täcka exempelvis återuppbyggnad eller försäkringsåtaganden. Om detta inte inträffar, så får investeraren tillbaka den ursprungliga investeringen när obligationen löper ut, vanligen efter tre år (även om den kan löpa på kortare eller längre tid).

För investerare är cat bonds ett tillgångsslag som är starkt okorrelerat med till exempel aktiemarknaden och  därmed bidrar de till diversifiering av en traditionell portfölj (vilket ni vid det här laget vet att jag älskar). Historiskt sett, så har de gett en god riskjusterad avkastning. Då säkerheten återinvesteras, vanligen i statspapper, ger cat bonds också visst skydd mot inflation och stigande räntor.

För försäkringsgivare är stora katastrofrisker svåra att hantera då de kräver mycket stort kapital, inte bara då de inträffar, utan redan då försäkringen tecknas. En tillräckligt stor katastrof kan hota ett helt bolags verksamhet, som i Florida 1992. Cat bonds är en lösning på detta problem genom att vända sig till den mycket större finansiella merknaden. Därmed kan försäkringsgivare erbjuda skydd i områden som är utsatta för katastrofrisker.

Dessutom kan cat bonds vara ett värdefullt instrument för att erbjuda försäkringsskydd i utvecklingsekonomier, där den traditionella försäkringsmarknaden är svag och därigenom underlätta investeringar och ekonomisk utveckling.

Cat Bonds jämfört med storbolagsindex S&P 500 och HFRI 2007-2016. 

/A

Från Entropics (som Martin Hedberg är med och driver).

2 Comments

  1. Den där kurvan för Cat Bond-index ser väldigt tilltalande ut. En snabb efterforskning (googling) visade att det verkar som det inte fanns något instrument att handla i som var exponerad mot indexet. Vet du något enskilt Cat Bond-instrument som har liknande preformance som index?

  2. Intressant! Tips på cat-bonds? Det enda jag hittade var SEF entropics, vilket hade rätt hög förvaltningsavgift (1%) och ingenvidare utveckling (men utvecklingen hittills skiter jag lite i – handlar mest, iaf för kig, om diversifieringen).

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.