Veckan – H&M och EFN

Igår kom EFN förbi mig på kontoret för att fråga om mina bästa tips för en väldiversifierad portfölj. Kanske mitt favoritämne att prata om. Klippet borde komma ut redan idag så jag kommer att lägga upp det då.

Alltid lika kul att träffa Albin!

H&M släppte ju sin kvartalsrapport igår och som jag skrev i tisdags trodde jag att oavsett utfall på rapport så trodde jag inte att kursen skulle röra sig som väntat. Rapporten var i linje med förväntningarna men samtidigt sa H&M att försäljningen tappat fart i slutet av september. Det är här problemet ligger, när de släppte försäljningssiffrorna för tredje kvartalet sa de att försäljningen för hösten tagit fart, så här skrev jag om det i tisdags:

H&M menar dock samtidigt att försäljning av höstkollektionerna har tagit fart. Detta tycker jag verkar konstigt. Om de lyckats rea ut sommarkläder på grund av varmt klimat, vem har då även köpt höstkläder? Fundera över hur du själv hade gjort, hade du både handlat på H&Ms sommarrea och fyllt på höstgarderoben eller hade du väntat tills det blir kallare och även dessa kollektioner reas ut?

För mig var detta alltså inte en nyhet utan något jag förväntat mig skulle ske. Detta har resulterat i att H&M dragit ner sina expansionsmål ordentligt för fjärde kvartalet och därmed 2017 som helår. Vad ska man säga om det? Smygvinstvarning? Eller i alla fall för att slippa en eventuell vinstvarning längre fram. Samtidigt flaggar H&M för ytterligare varumärken under 2018 men säger att marginalerna kommer att bli högre igen. Det går inte ihop, precis som det inte gick ihop att sommarreorna skulle ha bidragit till en bättre lagersituation samtidigt som höstkollektionerna tagit fart. Resultatet av rapporten igår blev att kursen stängde på 211,1. Kommer ni ihåg att jag också skrev ett inlägg om rekyler vid nedgång med H&M som exempel? Det här är ett exempel på det. Läs det här.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.