Två nya bolag

Jag fyllde på min portfölj med två nya bolag igår. Jag skrev för ett tag sen att jag ju trots min pessimistiska syn på börsen ändå ville vara mer exponerad mot aktiemarknaden än endast Opus som fallet var tidigare. Jag har ju tidigare skrivit om fastighetsbranschen och ville exponera mig mot framförallt fastighetsförvaltning med fokus på bostäder. Jag var snarare intresserad av förvaltning än utveckling då jag vet att priserna på fastigheter är höga idag och jag menar att det finns för små marginaler för nyproduktion. Anledningen till att jag ville titta mer på bostäder än kommersiella fastigheter beror också på att jag, som jag tidigare uttryckt, är fortsatt negativt inställd till marknaden och tror att vi står inför en större nedgång vilket kommer innebära att bolag går i konkurs eller får dra ner på kostnaderna och därmed kanske flytta till mindre lokaler. Detta kommer leda till ett överflöd av lediga kontor, butikslokaler och lager. Dessutom övergår mer och mer handel till e-handel och vi pratar om den så kallade ”butiksdöden” vilket också kommer att göra att fler butikslokaler står tomma och därmed går fastighetsbolagen som sysslar med kommersiell fastighetsförvaltning miste om hyresintäkter.

Med det sagt ville jag ändå ha en bra spridning och det är ju så att så länge vi har en bra ekonomisk tillväxt i Sverige så ökar också företagandet och behovet av kontor, butiker och lager – men jag vill inte endast vara exponerad mot den typen av fastigheter och framförallt inte på endast en ort i Sverige. Så, med dessa kriterier scannade jag igenom marknaden och fastnade för två alternativ. Diös och Balder.

Diös har cirka 347 fastigheter under förvaltning, både kommersiella och bostäder, till ett marknadsvärde om 19 miljarder sek. De är verksamma från Borlänge i Söder till Luleå i Norr och verkar således endast i norra Sverige. Jag kan komma med en närmre analys i ett enskilt inlägg längre fram!

Kursutveckling Diös sen notering

Balder har större exponering mot bostäder än Diös, har mer fastigheter under förvaltning och verkar dessutom på andra orter än Diös. Därför fick de följa med som komplement till portföljen. Jag kommer även här att skriva ett inlägg mer ingående om varför jag valde att investera i Balder.

Kursutveckling Balder sen 2006

/A

2 Comments

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.