Tankar kring H&M inför q3

Minns ni inlägget där jag diskuterade uppåtrekyler under nedgång i OMXS30 under IT-kraschen? Om ni inte sett det så kan ni läsa det här. Med anledning av Mickes senaste analys av H&M på sin youtubekanal så bestämde jag mig för att delvis sammanfatta den i text och ge mina egna synpunkter kring H&M och de kommande försäljningssiffrorna som nu presenteras kvartalsvis i samband med delårsrapporterna istället för månadsvis. För er som hellre lyssnar eller tittar på Mickes analys på youtube så hittar ni den här, annars kommer en förkortad version i text nedan.

Men vi kan börja här, rekyler under nedgång. Vi har pratat om det förut och det är värt att nämna igen. Under längre nedgångar tenderar kurser att rekylera uppåt emellanåt vilket ger investerare tillfälligt hopp. Vi såg det när H&M gick från 368 till 320 och sen upp till nästan 360 igen och vi har sett det hela vägen ner till nuvarande kurs på strax under 210 kr. Så, köper vi på dippen nu eller ska vi fortsätta nedåt?

I somras meddelande H&M att de skulle sluta redovisa månatlig försäljning. Stoppet på nyhetsflödet var bara ett av många i led. Först bestämde sig H&M för att sluta redovisa försäljning för respektive varumärke för att istället redovisa total försäljning för hela koncernen och nu slutar de med månatlig försäljning. För mig som faktiskt jobbar med IR (investerarrelationer) så tycker jag att ett minskat informationsflöde är direkt negativt när det kommer efter en våg av negativa nyheter. Många aktieägare jublar eftersom det betyder att kursen inte har sjunkit lika mycket (för att man inte får alla dåliga nyheter varje månad utan endast kvartalsvis, grattis).

H&Ms vikt i OMX är 7,7 % vilket kan jämföras med 2009 när H&M viktade 14 %.

Med en direktavkastning om 4,8 % och en kursutveckling om -18 % i år blir totalavkastningen -13 %. Det kan jämföras med OMXS30 som har gått upp 4% i år (plus utdelning).

H&M har haft en fallande rörelsemarginal (hur stor del av varje omsatt krona som blir kvar till att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst) mellan 2012-2016 och även under första halvåret 2017, vilket är en negativ signal.

Med det sagt tänkte jag istället prata lite om vad jag tror om q3-rapporten. För det första växte H&Ms lager avsevärt under första halvåret, närmare bestämt med 27 % vilket har lett till ökade reor vilket sen kommer att synas på minskad lönsamhet och försäljning. Dollarn har dock gått riktigt svagt i år och står just nu under 8 SEK vilket är positivt för H&M. Däremot är konkurrensen för e-handeln fortfarande stark och H&M ligger som bekant inte i toppen bland konkurrenterna.

Jag hade inte köpt H&M på de här nivåerna. Dels på grund av de problem H&M fortfarande står inför och dels på grund av det jag skrev ovan, att de gått från 368 till strax över 200 under en hausse. H&M är för hög risk säger jag.

Hur tänker ni?

/A

3 Comments

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.