”Systerskap är inte din grej”

Stormen Irma hittade till Twitter igår. Jag tänker givetvis på debatten efter att Ulla Andersson kallat skattehöjningen på ISK och KF för att verka för jämställdheten då den skulle drabba fler män än kvinnor. Jag skrev två inlägg om det här och här igår. Efter att ha sökt Ulla för en kommentar fick jag sen respons, men inget svar.

”Det där med systerskap är inte din grej märkte jag” var hennes svar när hon läst mina blogginlägg.

Jag är inget fan av kategoriseringar. Jag gillar inte att skuldbelägga. Jag tror inte på kollektiv bestraffning. Jag tycker att kunskapsspridning, förståelse och samarbete är det enda sättet för oss att utvecklas. Så nej, om systerskap betyder att hämnas på män för att kvinnor som grupp historiskt haft det sämre så vill inte jag vara din ”syster”. På samma sätt som jag inte tror på brödraskap om det handlar om att stänga ute kvinnor. Jag tror på människor och att vi kan arbeta tillsammans mot samma mål – bara vi slutar beskylla varandra.

Men Ulla, du kanske inte riktigt vet vem jag är eller vad jag lägger 100 procent av min vakna tid på? I så fall kan jag berätta det för dig, så att du inte gör fler pinsamma uttalanden om huruvida jag skulle vara för jämställdhet eller inte. Jag är projektledare för investerarnätverket Feminvest. Varje dag arbetar jag för att fler ska börja spara och investera – och vår målgrupp råkar vara kvinnor. Män är också välkomna men precis som när man marknadsför produkter mot olika segment så har vi valt att rikta oss mot målgruppen kvinnor. I våras gjorde vi en PR-kampanj där män i finansbranschen bar våra tröjor för att visa att de stod bakom nätverket – för att vi måste göra det här tillsammans.

Dessutom gör jag ett program som kallas Feminvest Direkt, där snackar vi börs och ibland gör jag inslag som exemplet nedan, där jag ville problematisera skillnaden på frågor som kvinnor och män får i intervjuer. Jag tog med en framgångsrik, manlig, förvaltare och bjöd på samma retorik som kvinnor får. Se gärna det avsnittet här eller klicka på bilden nedan. Ytterligare ett exempel där jag inkluderade män för att fortsätta kampen mot ett mer jämställt samhälle.

Detta är inte allt jag gör. Detta är bara det jag gör mer än 40 timmar i veckan. På min fritid är jag med och driver Economistanätverken på Facebook. Har du hört talas om dem? Vi har fått över 70 000 kvinnor att börja diskutera ekonomi och börja investera. Det är ganska häftigt tycker jag. Du kan läsa mer om oss här, här och här. – Och nu skapar du högre trösklar för att börja investera. Nu vill du att det ska vara mer attraktivt att låna och konsumera istället för att spara och investera. Du förstör det som jag och många andra försöker bygga upp.

Skattehöjningen drabbar inte bara ”vita män” som du så fint kallade dem på Twitter (så otroligt osmakligt) utan även kvinnor med låga pensioner som sparat via ISK för att ha en dräglig pension att leva på. Grattis. Det blev sämre för alla, vilket väl måste ha varit meningen, eftersom du tror på kollektiv bestraffning.

/A

11 Comments

  1. Så otroligt bra skrivet. Jag har aldrig riktigt vetat om hur du resonerar kring jämställdhet men du verkar göra det som få andra gör. Vi är alla glada att du driver detta åt oss och jag länkar dig på min blogg för att sprids budskapet vidare.

  2. Det här är tyvärr så många politiker tänker. Att man kan gömma sig bakom ”feminismen” istället för att vis sin okunskap.

    Bra svar på hennes totalt orelevanta kommentar.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.