Automatisk diversifiering: Robosave

Nordnet har precis lanserat sin nya produkt Robosave. När jag lunchade med Emelie från Nordnet förra veckan och hon berättade om produkten kunde jag knappt vänta på lanseringen. Ni som läst min blogg ett tag vet hur mycket jag skriver om diversifiering – i olika tillgångsslag. Robosave gör detta via ETFer (börshandlad fond) åt dig. 

Klicka på bilden för att komma till Robosave

Robosave jagar inte de ”hetaste” aktierna just nu eller perfekt marknadstiming utan hjälper dig att bygga upp ett långsiktigt sparande genom att varje månad systematiskt investera i börshandlade fonder med hög kvalitet och låg kostnad.

Hur gör jag då? Först svarar man på tolv frågor för att avgöra horisont, sparbelopp och riskbenägenhet. Sedan får man ett förslag på en portfölj med en fördelning av tillgångar som är anpassad efter ens individuella sparprofil. Men vet ni vad det bästa är? Din portfölj ombalanseras automatiskt och uppdateras löpande för att motsvara den ursprungliga fördelningen. Smart va?

Klicka på bilden för att komma till Nordnets Robosave

Efter att jag hade svarat på frågor kring min riskprofil och horisont fick jag förslaget ovan. Alltså 65 % aktier, 30 % obligationer och 5 % råvaror. I min portfölj nu har jag betydligt större andel råvaror än vad som föreslås här, vilket jag kommer att fortsätta med. Det som är så bra med Robosave dock är att man kan månadsspara – precis som i en fond – men i en portfölj av ETFer som är framtagen just efter din profil. Minsta startbelopp är 5000 kr, vilket kan låta mycket, men det beror på att man från början ska kunna få så bra riskspridning som möjligt. Därefter kan man månadsspara från 500 kr i månaden. Detta görs alltså helt automatiskt via ditt konto. Ett enklare sätt att diversifiera sig alltså.

Avgifter? Robosave kostar 0,50% per år plus avgifter till fondbolagen för ingående fonder på 0,15-0,23%, vilket är en bråkdel av vad traditionell finansiell rådgivning kostar. Robotrådgivning med börshandlade fonder som underliggande tillgång är första steget, men framöver kommer Nordnet att lansera fler produkter inom området för digital rådgivning.

Jag tycker att det är fantastiskt att Nordnet nu erbjuder en tjänst som förenklar diversifiering!

/A

2 Comments

  1. Har du sovit under en sten senaste halvåret? Det finns ju betydligt bättre aktörer där ute… ”En bråkdel av traditionll rådgivning kostar”. Kanske. Men du säger inget om att det kostar dubbelt så mycket som exempelvis Lysa. Tråkigt om du liksom många andra bloggare ska bli köpt så man inte kan lita på dig.

    1. Hej Hanna! Tråkigt att du känner så! Jag har träffat gänget bakom Lysa och tycker att de är jättebra! MEN – de jobbar ju bara med fördelning mellan räntor och aktier, inte andra tillgångsslag. Så det stämmer inte att det är samma typ av produkt!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.