Bli en bättre investerare och softs

Köp billigt, sälj dyrt

Svårare än så är det inte att investera, eller hur? Köp dippen och sälj på toppen. Men hur kommer det sig att det ändå är så många som väljer bort alternativa tillgångsslag till börsen när aktier aldrig någonsin varit så dyra som nu? Eller ja, för en månad sen i alla fall, nu har i alla fall OMXS30 gått ner 3,39 % de senaste trettio dagarna.

Jag läser just nu boken Peak och funderade ett slag över vad de kallar purposeful practice, det innebär att du ska ge det du tränar eller övar på mening genom att sätta små mål, utvärdera under tiden och ett par till saker – men, framförallt att du ska gå utanför din comfort zone. Vad har det här med mitt tjat om diversifiering att göra? – Jo, jag vill hävda att det är omöjligt att bli en bra investerare om man inte vågar lämna sin bekvämlighetszon – i detta fall aktier – för att utforska andra tillgångsslag och således vid en rekorddyr börs säkra upp delar av portföljen i de fall då börsen skulle gå ner. När jag har läst ut Peak kommer jag att skriva några blogginlägg om hur man som investerare kan använda sig av deliberate practice (purposeful practice är bara en del) för att bli en bättre investerare.

Så, köp billigt och sälj dyrt. Här är vi alla överens. Jag pratade ju om olika ETFer som är exponerade mot råvarugruppen softs men då jämförde jag bara två alternativ. Det finns som sagt Xact Råvaror men som inte alls enbart är exponerad mot softs (och knappt alls faktiskt) utan består till stor del olja – och där vill inte jag lägga mina pengar. Jag hittade däremot en annan ETF med bra mycket större spridning, nämligen DBA – Powershares DB Agriculture Fund. Avgiften ligger på 0,85 % istället för de andras 0,75 % men här får man ändå så mycket mer för pengarna – avgiften är inte viktigast, potentiellt resultat är viktigare, kom ihåg det.

Så här ser spridningen ut. Och innan någon blir arg över boskapsdelen så handlar det alltså inte om att investerare föser in djur i trånga transporter och flyttar mellan sig (någon trodde det en annan gång) utan det är standardiserade produkter och alltså inte fysiska. 

DBA jämfört med OMXS30

Här kan ni se till exempel runt 2007 att det hade varit skönt att vara lite diversifierad och att det skulle dröja till 2014 innan börsen var tillbaka på samma värdering sen innan bubblan sprack sju år tidigare.

Sidospår – för det är just det jag tror att många glömmer, alla vill vara med om en börskrasch för att de ska kunna köpa billigt och ”snitta ner”, men det verkar som att många missar att det kan dröja fem, sju, tio år innan börsen återhämtat sig. Då är det inte lika kul helt plötsligt.

/A

4 Comments

  1. Mycket intressant som vanligt! Har du något alternativ till Powershares DB Agriculture Fund nu när den inte längre går att handla hos Nordnet?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.