Vontobel – Knock-Out Warranter del 2

I förra inlägget om Knock-Out Warranter som jag gjorde tillsammans med Vontobel gick jag igenom vad en Knock-Out Warrant egentligen är, hur de prissätts och vilka för- och nackdelar som finns med att handla med den typen av instrument. Jag tänkte nu gå igenom exempel på hur man kan handla med en positiv syn på den underliggande tillgången samt en negativ syn på den underliggande tillgången.

Innan man börjar handla med den här typen av instrument så bör man vara medveten om att Knock-Out Warranter möjliggör en högre hävstång än till exempel Mini Futures och passar generellt sett inte för placeringar på längre horisont utan är snarare instrument för en kortsiktig trader som vill ta en högre risk för möjligheten att maximera sin avkastning i en viss position.

Kommer ni ihåg i det första inlägget om Mini Futures där jag förklarade hur Stop Loss-nivån på den typen av instrument låg strax över (hos en Mini Long) och strax under (hos en Mini Short) finansieringsnivån? Det är nämligen här skillnaden är mellan Knock-Out Warranter och Mini Futures.

 

När du handlar med Knock-Out Warranter så ligger Stop loss-nivån på samma nivå som finansieringsnivån vilket innebär att produkten blir värdelös om den underliggande tillgången når den nivån. Eftersom att finansieringsnivån är den samma som stop loss-nivån så tar emittenten en risk bland annat att denne inte kan sälja sina positioner till samma pris som finansieringsnivån, risken som emittenten tar är något som vi som handlar betalar för i form av en riskpremie. Riskpremien avser kostnaden för den extra flexibilitet och hävstång som en Knock Out-Warrant erbjuder investeraren eftersom att den då kan handlas längre än en Mini Future som har en stop loss-nivå som ligger över eller under finansieringsnivån, beroende på om det är en Mini Long eller en Mini Short.

Hur handlar jag med Knock-Out Warranter då? Jo, det är ganska enkelt! Nordnet har en sida för börshandlade produkter där du kan sortera fram efter marknadstro och underliggande tillgång. Här nedan har jag tagit Boliden som exempel, ponera att jag har en positiv marknadstro på Boliden men vill maximera min avkastning på kort sikt – då kan man använda en Knock-Out Warrant Long, eller Unlimited Turbo Long som det också kallas.

Som ni ser heter produkterna ”T LONG BOL VT1” där T betyder att det är en Unlimited Turbo, Long står för marknadstro, i detta fall positiv eller köp. BOL avser den underliggande tillgången, som i vårt exempel är Boliden. VT står för emittenten som är Vontobel och 1 är produktnummer för just denna Knock-Out Warranten från Vontobel.

Jag tänkte bara snabbt visa skillnaden mellan produkten T LONG BOL VT1 och Bolidens egna kurs den senaste veckan!

Nedan ser ni T LONG BOL VT1 och genom att läsa prospektet som ni hittar under ”Bolagsfakta” på Nordnet så kan man utläsa att denna produkt startade den 9 juni. Den senaste veckan har utvecklingen varit 35,21 procent jämfört med Bolidens egna utveckling den senaste veckan på 3,35 procent (se andra bilden).

T LONG BOL VT1

På samma sätt som man kan ha en marknadstro upp så kan det i vissa fall vara så att du ligger lång i en aktie som du har en kortsiktig negativ tro om. Då kan du med hjälp av en Unlimited Turbo Short hedgea ditt innehav. Nedan kan ni se T SHORT BOL VT4 som alltså är en Unlimited Short med Boliden som underliggande tillgång.

T SHORT BOL VT4

Om ni jämför både den långa och den korta produkten kan ni se att under den period (se Bolidens utveckling nedan) som Boliden gick ner så gick Vontobels Unlimited Turbo Short upp och tvärtom.

Boliden

Det här är alltså ett exempel på hur man kan använda Knock-Out Warranter i de fall man kanske redan äger den underliggande tillgången men har en stark marknadstro åt något håll och då vill komplettera med en Knock-Out Warrant under en kort period!

Hoppas att ni är lite klokare på den här typen av produkter, snart kommer det upp två inlägg om Bull- och Bear-certifikat också!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *