Bull- och Bear-certifikat, del 1

Nu har vi tillsammans med Vontobel gått igenom Mini Futures och Knock-Out Warranter, den sista produkten som vi ska kika på känner säkert de flesta av er redan igen, nämligen bull och bear produkter.

För er som inte läst de första inläggen så hittar ni dem här:

Jag har fått några frågor angående just bull och bear, vad menas till exempel med en bullmarknad etc? Till att börja med, för att reda ut begreppen, med till exempel bullmarknad menar vi en marknad i positiv trend, alltså en börs som går upp. Med bearmarknad menar vi en marknad i negativ trend, alltså en börs som går ner. Med bull- och bearcertifikat kan man som investerare dra nytta av både fallande och stigande kurser. Om du till exempel tror att Aktie A kommer att stiga den närmsta tiden kan du köpa ett bull-certifikat med hävstång men tror du att aktien kommer att sjunka den närmsta tiden kan du köpa ett bear-certifikat.

Ett bull-certifikat är alltså strukturerat att gå upp multiplicerat med hävstången om den underliggande tillgången gör det och ett bear-certifikat är strukturerat att gå upp om den underliggande tillgången går ner i värde. Till exempel, Aktie A stiger med 1 procent och du äger ett bull-certifikat länkat till Aktie A med x10 hävstång, då stiger ditt certifikat med 10 procent minus relevant avgift. Om du äger ett bear-certifikat länkat till Aktie A med hävstång x10 och Aktie A faller med 1 procent så kommer ditt bear-certifikat att gå upp med 10 procent minus relevant avgift. I nästa inlägg kommer jag att gå igenom två exempel, både med bull- och bear-certifikat. Hävstången beräknas dock per dag och inte under den totala tid som du äger produkten. Detta innebär att även om din underliggande tillgång gått upp med 2 procent totalt under loppet av fem dagar och du äger en bull x4 så betyder det inte nödvändigtvis att din produkt är värd 2 procent x4 utan värdet över tid bestäms enligt summan av produktens dagliga värdeförändringar. Detta betyder att den här typen av produkt inte lämpar sig för långsiktiga placeringar utan för mer kortsiktig handel.

När ska jag använda den här typen av produkt? Som ofta när det kommer till hävstångsprodukter så är dessa inte gjorda för långsiktiga placeringar utan lämpar sig för kortsiktig handel. Däremot så kan man som investerare använda den här typen av produkter för att säkra upp sitt innehav. Ponera att du äger Aktie X som på grund av en dålig rapport väntas falla. Då kan du köpa ett bear-certifikat för att hedgea (säkra) upp ditt innehav och även tjäna pengar under en fallande kurs under en kort period.

Som vanligt med hävstångsprodukter är det viktigt att komma ihåg att man kan förlora stora delar av sitt kapital, dock aldrig mer än det man investerat, men man kan även öka sin avkastning avsevärt!

Jag tycker personligen att bull- och bear-certifikat fungerar väldigt bra för råvaror, jag tycker ju att det är viktigt att diversifiera sig med fler typer av tillgångsslag än aktier och då är den här typen av produkter ett lättillgängligt sätt för mig att investera i råvaror (med låg eller ingen hävstång) för att få exponering till annars svåråtkomliga marknader.

I nästa inlägg kan jag visa exempel – med just råvaror – och hur det fungerar när man handlar med bull- och bear-produkter!

/A

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.