Att skapa debatt

Tack för all respons på senaste Feminvest Direkt. Själva tanken var ju att skapa debatt och det tycker jag verkligen att vi lyckats med. Problemet ligger dock i hur debatten utvecklar sig. Jag driver nätverk som skapar arenor för kvinnor, inte som riktar sig mot att exkludera män. Problemet jag ville belysa var hur journalistik skiljer sig beroende på om det är en kvinna i viss befattning eller man i viss befattning som blir intervjuad. Jag menar att problemet ligger i själva strukturen och vill inte beskylla vare sig män eller kvinnor eller för den delen mena att det är männens ansvar att inkludera kvinnor eller kvinnornas ansvar att ta för sig och ta plats. Det vi måste göra är att bryta normen, och då behöver alla tänka sig för.

Så, hur såg responsen ut? Tyvärr – och väldigt väntat – var det några som talade om för mig att min upplevelse av hur det är att vara kvinna i finansbranschen var falsk. De skrev alltså att jag hade fel. Det finns inget som kallas ”mansdominerande” och gör det de, så är det för att det ska vara så. Snälla berätta mer för mig om hur det är att vara kvinna.

Problemet ligger inte i frågan ”hur är det att vara kvinna i finansbranschen” i sig. Problemet ligger i att det enda som belyses i intervjuer med många kvinnor (framförallt i ledande positioner) är följande:

  • Hur är det att vara kvinna?
  • Vilka uppoffringar har du fått göra? – Fokus på familj etc
  • Vilka egenskaper skulle du som kvinna mena är viktiga för att ta sig fram i karriären?
  • Vilka ledaregenskaper bör en kvinna ha?

You get the point? Det handlar om att många intervjuer faktiskt bara behandlar frågan ”kvinna” och inte det område som hon ofta jobbar inom. Att fokusera på kön och utelämna hennes kompetens. Du frågar inte en man om han saknar sina barn när han är på jobbet t ex.

Som sagt, jag vill varken beskylla män eller kvinnor eller mena på att det är någons fel eller direkta ansvar. Jag ser ett problem i strukturen som gör att det är normaliserat att skilja på kvinnor och män i t ex intervjusituationer.

En annan debatt som avsnittet drog igång var lönefrågor. Jag har tidigare varit en av dem som trott att kvinnor kanske haft lägre lön för att de faktiskt inte ber om samma löneförhöjningar som män. Vet ni vad? Det är inte sant. Kvinnor ber om samma löneökning men undersökningar visar till och med att de kvinnor som faktiskt aktivt försöker förhandla upp sin lön fortfarande får lägre lön än män som inte förhandlar alls.

Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Nu var inte min mening att skapa debatt över lönefrågan, den är ett helt annat problem. Men för er som brinner för frågan och menar att det inte alls finns ett lönegap och blundar för t ex SCBs statistik som menar att kvinnor tjänar 87 procent av vad män gör och tycker att det är coolt så läs på mer innan ni griper argument från luften och säger att vi får step it up och förhandla bättre.

Jag vill bara vara extra tydlig en gång till – det är inte kvinnors fel, det är inte männens fel. Det är fel på strukturen och vi behöver tillsammans jobba mot förändring.

/A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.