Investera med Lendify – Del 2

I mitt förra inlägg om hur man kan investera med Lendify så berättade jag vad Lendify är, att de kopplar ihop investerare med låntagare för att sänka räntan för de som lånar men kunna erbjuda investerare en högre ränta, hur man går till väga rent praktiskt för att öppna upp ett konto och börja investera samt hur jag gjort för att börja investera med Lendify. Dessutom har ju Erika från Lendify gästat mig i Feminvest Direkt, det avsnittet kan ni se här.

Detta är ju ett samarbete med Lendify som jag gör för att jag 1) verkligen gillar Lendify som bolag och kan stå för varje del av vad de gör och 2) själv faktiskt avänder dem och valt en investeringshorisont på 10 år. Jag vet att både jag och Lendify tycker att transparens är viktigt så jag ville vara extra tydlig i det här inlägget!

I detta inlägget kommer jag att visa hur det går till nu när de pengar jag initialt satt in hos Lendify. Jag började ju med 5000 kr och för över 1000 kr per månad för att kunna ha en liten del av mitt totala månadssparande hos Lendify. Jag väljer alltid längsta löptiden dels för att kunna förränta pengarna så mycket som möjligt och dels för att det här ändå inte är pengar som jag hade tänkt röra de närmsta åren.

Här kan man se mitt aktuella innehav, sen förra inlägget har jag ju investerat ytterligare 1000 kr som nu väntar på att autoinvesteras. Under översikten här kan man också se att min genomsnittliga ränta är 6,20 %. Det ser man ju aldrig på vanliga sparkonton direkt!

Så, vad händer med pengarna nu? Jag var precis inne på mitt konto och såg att mitt investerade kapital nu fördelats mellan olika lån. Jag har alltså inte behövt göra något själv förutom välja ”Autoinvest”. Under ”Översikt” kan jag enkelt se hur stor del av mitt kapital som är investerat, inkommande betalningar (som jag valt att återinvestera) och fördelningen av mina investeringar.

Här kan jag se hur mina pengar är fördelade mellan olika löptider och kreditklasser. Men det som är riktigt roligt att se är hur mina återbetalningar kommer att komma in. Både amortering och ränta.

En annan bra sak är att ni också kan hålla koll på kommande återbetalningar, både fördelade mellan ränta och amortering månadsvis! Denna totalsumma kommer förstås att öka ju mer du investerar. Som jag nämnde i det förra inlägget så kan du välja mellan att få det utbetalat till dig eller återinvestera för att maximalt utnyttja ränta-på-ränta-effekten, det har jag gjort!

Jag fick förresten en fråga efter förra inlägget, om hur det fungerar med deklaration och skatt på den intjänade räntan. Det som är så smidigt är att Lendify automatiskt drar skatten på ränteintäkterna och rapporterar in till Skatteverket, du behöver alltså inte göra det själv! När det är dags att deklarera finns ränteintäkter och skatt förtryckt på blanketten!

Som ni märker är det ett riktigt smidigt sätt att investera utanför börsen på, samtidigt som man också bidrar till att erbjuda andra människor som är i behov av kapital chansen att låna till mycket lägre ränta än hos traditionella banker. För er som bara vill testa innan ni börjar investera på riktigt så går det ju faktiskt att börja med en liten summa och kort löptid, se så att det fungerar och sen köra igång på riktigt!

/A

1 Comment

  1. Hej!
    Tack för två väldigt intressanta inlägg om Lendify! Jag vill själv börja lägga en del av min sparbudget på Lendify, men problemet är att jag är student (2 år till) och har därför inte möjlighet att sätta undan mer än några hundralappar i månaden. Jag undrar om Lendify fortfarande är ett bra val? Hur mycket rekommenderar du att startbeloppet ska vara? Tack för en superlärorik blogg! P.S. ett inlägg om studentorienterad ekonomi skulle uppskattas otroligt mycket!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.