Vontobel – Knock-Out Warranter del 1

Mitt samarbete med Vontobel fortsätter och vi har hittills gått igenom hävstång samt Mini Futures del 1 och del 2. Läs igenom de inläggen först om du inte redan gjort det.

Nu tänkte jag gå igenom första delen av Knock-Out Warranter. När man pratar om börshandlade produkter så tänker nog de flesta på Bull & Bear-certifikat men som jag gått igenom i tidigare inlägg så är både Mini Futures och Knock-Out Warranter bra alternativa produkter.

Knock-Out Warranter fungerar på ungefär samma sätt som Mini Futures. Produkttypen har inte heller något fastställt slutdatum vilket innebär att instrumentet löper vidare till dess att det når sin barriärnivå och nockas. Din Knock-Out Warrant är skyddad precis som din Mini Future men barriären är i det här fallet lika med finanseringsnivån, vilket möjliggör en högre hävstång.

Den här typen av produkter är utformade för den aktiva investeraren och ska alltså inte ses som ett alternativ till dina långsiktiga placeringar. Snarare kan du använda Knock-Out Warranter för att i en tillfällig ned- eller uppgång med hävstång maximera din avkastning.

Priset på en Knock-Out Warrant beräknas enligt nedan:

Pariteten är 1 för de flesta Knock-Out Warranter. Valutakursen är bara relevant om du köper produkter med underliggande tillgångar vilka prissätts i andra valutor än SEK.

Precis som en Mini Future har även din Knock-Out Warrant en barriär vid om den länkade underliggande tillgången når eller passerar, ”knockar ut” produkten. Detta innebär att du inte kan förlora mer pengar än du investerat från början. Skillnaden mellan Mini Futures och Knock-Out Warranter är dock att Knock-Out Warranternas Knock-outnivå ligger på samma nivå som finansieringsnivån. Detta innebär i praktiken att du kan handla med ännu högre hävstång jämfört med en Mini Future och således få chans till högre avkastning – men eftersom hävstången verkar i båda riktningar ökar också risken att förlora kapital i din handel, upp till en totalförlust.

Hävstången hos en Knock-Out Warrant multiplicerar utvecklingen av den underliggande tillgången (uppåt eller nedåt). Det innebär att en hävstång x20 gör att om den underliggande tillgången rör sig +/- 1 procent så kommer din Knock-Out Warrant att gå upp eller ner 20 procent, beroende på vilken riktning, Long eller Short, som du investerat i.

Vad finns det för för- och nackdelar med Knock-Out Warranter?

  • Den här typen av produkt erbjuder mycket hög hävstång vilket möjliggör maximal avkastning.
  • Det är en öppen löptid så länge inte knockout-nivån nås.
  • På grund av hög hävstång är det dock hög risk att förlora sitt investerade kapital, därför är det viktigt att du läser på noggrant om produkterna i basprospektet och produkternas slutliga villkor hos emittenten.
  • Investeringen kräver noggrann och aktiv bevakning.

I nästa inlägg kommer jag att gå igenom olika exempel med Knock Out-Warranter och senare ska vi titta närmre på Bull & Bear-certifikat som är de vanligaste börshandlade produkterna!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.