Mini Futures – Del 2

I samarbete med Vontobel så gör jag en liten skola i börshandlade produkter. I första inlägget pratade vi generellt om hävstångsprodukter samt vilka möjligheter men även risker det medför, om ni inte sett det, läs det först här. I förra inlägget om Mini Futures så gick vi igenom vad det är för typ av produkt, den inbyggda stop lossen, hur hävstången fungerar och vad man bör tänka på när man handlar med Mini Futures. Har du inte läst inlägget tidigare så gör det här.

Dessutom går jag och Mikaela Hildén från Vontobel igenom just börshandlade produkter i Feminvest Direkt, ni kan se första avsnittet om hävstång här och det andra där vi går in lite mer på respektive instrument här.

Jag tänkte nedan gå igenom viktiga begrepp och sen visa exempel på både Mini Long och Mini Short. Vi gick igenom de flesta begreppen i förra inlägget men här kommer en kort genomgång igen.

Underliggande tillgång avser det finansiella instrument som ligger till grund för din Mini Future. Det kan till exempel vara aktier, råvaror, aktieindex, valuta eller räntor.

Referensförhållandet indikerar hur många Mini Futures som behövs för att fullständigt avbilda en enhet av den underliggande tillgången. Vid Mini Futures med aktier är referensförhållandet ofta 10:1 eller 0,1, alltså, 10 Mini Futures återger kursrörelserna för en aktie eller en Mini Future eller en Mini Future är rent matematiskt 0,1 aktie.

Stop-Loss-barriären ser till så att du som investerare inte förlorar mer kapital än du investerat. Stop loss-barriären justeras minst en gång i månaden för att ligga i linje med den aktuella utvecklingen på marknaden. Vid till exempel utdelningar sker en extra justering av stop loss-barriären. Stop loss-barriären ligger i en Mini Long strax över lösenpris och i en Mini Short strax under lösenpris.

Hävstången i din Mini Future beräknas genom att dividera kursen på den underliggande tillgången med priset på en Mini Future. Till exempel:

Aktiekurs: 100kr

Mini Long: 20kr

100kr / 20kr = 5

Exempel Mini Long

Ponera att du ska köpa en Mini Future med en aktie som underliggande tillgång, kursen står i 100kr. Du tror på en uppåtgående marknad och väljer därför instrumentet Mini Long (kallas även att gå lång). Din Mini Long har en hävstång på x5 och en finansieringsnivå på 80kr, priset på din Mini Long är alltså 20kr.

Om vi antar att den underliggande kursen stiger från 100kr till 120kr kommer värdet på din Mini Long att öka från 20kr till 40kr ((120-80)x1). I exemplet har både aktiekursen och din Mini Long ökat med 20kr men skillnaden är att du endast investerat 20kr och därmed har en uppgång på 100 % istället för 20 % som den underliggande aktien. Avkastningen på din Mini Long är alltså fem gånger så hög som i den underliggande aktien, eller, har en hävstång x 5. 

Exempel Mini Short

I detta exempel antar vi att vi ska köpa en Mini Short med en aktie som underliggande tillgång. Du förväntar dig en fallande kurs och väljer därför Mini Short för att kunna tjäna pengar i en fallande marknad. Aktiekursen står i 100kr, priset på din Mini Short är 20kr och finansieringsnivån på din Mini Short är således 120kr.

Om vi antar att aktiekursen faller från 100kr till 80kr kommer värdet din Mini Short att öka från 20kr till 40kr ((120-80)x1). I exemplet har aktien fallit med 20kr och din Mini Short ökat med 20kr. Alltså 100 %.

Du kan handla med Mini Futures hos din nätmäklare, på Nordnet till exempel hittar ni produkterna under Marknad – Hävstångsprodukter. Här har jag sorterat efter Vontobel, Apple Inc som underliggande och en positiv marknadstro, alltså har jag valt en Mini Long.

Klicka på bilden för att komma till Nordnet.

Nordnet har precis lanserat Nordnet Markets där ni kan handla börshandlade produkter också!

Hoppas att ni har en tydlig bild över hur handel med Mini Futures fungerar! I nästa inlägg i samarbete med Vontobel kommer jag att förklara vad Knock Out Warranter är!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.