Vontobel och Hävstång

Jag har ju pratat en hel del om andra typer av tillgångsslag, börshandlade produkter och hävstång och tycker därför att det känns kul att få göra en utbildningsserie tillsammans med banken Vontobel.

Vontobel

Vontobel grundades 1924 i Zürich, Schweiz, och arbetar med private banking, investment banking och asset management. Det som är speciellt med Vontobel är att de än idag till stor del fortfarande ägs av familjen Vontobel. Idag ligger huvudkontoret i Zürich men de finns på 22 platser runt om i världen med totalt cirka 1500 anställda.

I Sverige erbjuder Vontobel framförallt börshandlade produkter (kallas även ETP = Exchange Traded Products) i form av Mini Futures, Knock-Out Warranter och Bull & Bear-certifikat. Jag kommer de kommande veckorna att gå igenom en produkt i taget, vad det är och hur man handlar dem samt de risker som såklart är förenade med hävstångsprodukter.

Vad är en hävstångsprodukt?

Innan vi går igenom Vontobels produkter tycker jag att det är bra att gå igenom vad hävstång faktiskt betyder. En hävstångsprodukt möjliggör större exponering. Ponera att du investerar 5000 SEK med en hävstång x10, detta innebär att du får samma exponering som om du hade investerat 50 000 SEK. För enklare förklaring kan man likna det vid ett bostadslån. Säg att du köper en bostad för 10 msek med en kontantinsats på 1 msek. Om värdet på bostaden går upp med 1msek så har bostadens värde ökat med 10 procent men om du säljer din bostad så har du gjort en vinst på 100 procent (om vi nu inte tar hänsyn till räntor och skatt etc). Ditt bostadslån gav dig alltså en hävstång x10.

So far so good? Men vad händer om bostadens värde sjunker med 1 msek? Istället för att ha förlorat 10 procent av bostadens värde så har du om du säljer förlorat hela din kontantinsats om 1 msek, för resterande lån till banken behöver du ju fortfarande betala tillbaka. Detta är viktigt att komma ihåg med hävstångsprodukter, att även om det möjliggör mycket större vinster så innebär det också en mycket förhöjd risk.

Jag kommer under de närmsta veckorna att gå igenom en produkt i taget men tänkte kort beskriva dem här också.

Mini Futures har en bestämd underliggande tillgång i form av till exempel aktier, aktieindex eller råvaror. Med den inbyggda hävstången multiplicerar din Mini Future den underliggande tillgångens utveckling. Man skiljer på MINILONG och MINISHORT. Skulle oljepriset utvecklas positivt så kommer en Mini Long med olja som underliggande värde att öka i värde och en Mini short att sjunka i värde.

En Mini Future består av två delar, en kapitalinsats, vilket är priset du betalar för Mini Futuren, och en finansieringsnivå, som finansieras av Vontobel. Mini Futures har en stop loss-nivå som ligger strax över finansieringsnivån hos en Mini Long, och strax under finansieringsnivån hos en Mini Short, som skyddar dig från att förlora mer kapital än du investerat.

Mini Futures har inget fastställt slutdatum vilket innebär att instrumentet löper vidare till dess att det når sin stop loss-nivå och nockas.

Knock-Out Warranter fungerar på ungefär samma sätt som Mini Futures. Produkttypen har inte heller något fastställt slutdatum vilket innebär att instrumentet löper vidare till dess att det når sin barriärnivå och nockas. Din Knock-Out Warrant är skyddad precis som din Mini Future men barriären är i det här fallet lika med finanseringsnivån, vilket möjliggör en högre hävstång.

Bull & Bear-certifikat låter dig ”satsa” på om den underliggande tillgången ska gå upp (bullmarknad) eller ner (bearmarknad). Du kan till exempel köpa en bull x10 med H&M som underliggande tillgång och satsar då på att H&M kommer att gå upp. Ponera att H&Ms aktie går upp med 1 procent så går din börshandlade produkt teoretiskt sett upp med 10 procent, skulle H&M gå ner med 1 procent så hade dock din produkt teoretiskt sett gått ner med 10 procent. I praktiken tas även faktorer som riskmarginal och avgift med i beräkningen men exemplet visar tydligt att hävstången alltså fungerar åt båda hållen.

Hävstången beräknas per dag och inte under den totala tid som du äger produkten. Detta innebär att även om din underliggande tillgång gått upp med 2 procent totalt under loppet av fem dagar och du äger en bull x4 så betyder inte det att din produkt är värd 2 procent x4 utan värdet beräknas per dag. Detta betyder att den här typen av produkt inte lämpar sig för långsiktiga placeringar utan för mer kortsiktig handel.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.