Vontobel – Mini Futures Del 1

Förra veckan gick jag ju igenom vad hävstång var tillsammans med Vontobel. Ni kan antingen läsa inlägget här eller titta på Feminvest Direkt där jag och Mikaela Hildén från Vontobel går igenom begreppet, riskerna och möjligheterna.

I det här inlägget kommer jag att gå igenom vad en Mini Future är, vilka begrepp du bör känna till och vad man ska tänka på när man handlar. I nästa inlägg kommer jag att exemplifiera med både Mini Long och Mini Short.

Vad är en Mini Future? Väldigt enkelt förklarat är en Mini Future en produkt som möjliggör att tjäna pengar både i en uppåtgående och en nedåtgående marknad. En Mini Future har en underliggande tillgång (t.ex. aktier, aktie-index, råvaror eller valutor) med låg till hög hävstång utan fast löptid, den har alltså inget slutdatum som till exempel warranter, utan löper på tills de når sin stop loss-nivå.

En Mini Future består av två delar; finansiering och kapitalinsats. Finansieringen avser den del av produkten som Vontobel i det här fallet står för och kapitalinsatsen avser priset på Mini Futuren, alltså det du betalar.

Pariteten är generellt sett 1 för Mini Futures på de flesta underliggande tillgångar med några undantag av råvaror och vissa utländska aktier och index.

Som jag nämnde ovan kan man alltså tjäna pengar både i en uppåtgående och nedåtgående marknad. Mini Futures kan nämligen handlas som Mini Long eller Mini Short där Mini Long handlas när du tror på en uppåtgående trend i den underliggande tillgången och Mini Short handlas när du tror på en nedåtgående trend i den underliggande tillgången.

Stop loss-nivån beräknas utifrån Mini Futurens finansieringsnivå och säkerhetsmarginal. För en Mini Long är stop loss-nivån strax över finansieringsnivån och för en Mini Short är stop loss-nivån strax under finansieringsnivån (jag kommer att gå in djupare på hur din Mini Future kan knockas ut i nästa inlägg), viktigt att komma ihåg är att du inte kan förlora mer än din egen investering. Du kommer alltså inte att bli skyldig Vontobel pengar om du felinvesterat och din Mini Future förfaller värdelös!

Hävstången multiplicerar utvecklingen av den underliggande tillgången. Om du till exempel har en hävstång x5 och den underliggande tillgången rör sig + 1 procent kommer en MINIL x5 att röra sig med + 5 procent medan en MINIS x5 kommer att röra sig med – 5 procent. Om den underliggande tillgången istället går ner med 1 procent kommer en MINIS x5 att gå upp med 5 procent.

Detta medför alltså stora möjligheter att generera hög avkastning med mindre kapital men även stora risker, du kan dock aldrig förlora mer än du investerat.

Vad finns det för kostnader och avgifter med Mini Futures då? Som med alla andra aktier eller börshandlade produkter så betalar du courtage till din nätmäklare. Vontobel tar även ut en ränta för själva finansieringsdelen av din Mini Future, som baseras på det aktuella ränteläget. För en Mini Long betalar du en ränta på finansieringsdelen men för en Mini Short erhåller du istället ett räntevärde av Vontobel för summan av priset på den underliggande tillgången och kapitalinsatsen. Räntan är inbakad i strukturen genom att finansieringsnivån ökar vid en Mini Long och minskar vid en Mini Short. Spread är en annan kostnad vid handel av börshandlade produkter. Spreaden är skillnaden mellan kursen för köp och sälj på din Mini Future och eftersom det är emittenten själv som ställer köp och sälj kurser i produkterna genom market making innebär en stor spread en högre kostnad för dig som kund. Vontobel har bland de lägsta spreadarna på marknaden idag vilket gör deras produkter till ett bra val för dig som handlar.

Vilka för- och nackdelar innebär det att handla med Mini Futures?

 • Mini Futures är ett otroligt bra komplement om man vill skydda eller skapa hävstång i en redan befintlig investering
 • Skapar stora möjligheter med mindre kapital
 • Ett sätt att nå annars svåråtkomliga marknader som till exempel valutor och råvaror
 • Innebär som med många andra typer av instrument risk att förlora det kapital man investerat
 • Hävstången fungerar i båda riktningar vilket innebär att du kan generera både hög avkastning men även stor förlust i de fall du i investerat fel

/A

2 Comments

 1. Varför tog du inte ett exempel på vad det kostar att gå kort/lång omx med till exempel en av produkterna? Är nog det folk främst undrar?

  Här är ju ett exempel från AVA:s produkter
  Utveckling 1 mån:
  0,00%
  Värde innan avgifter:
  100 000 SEK
  Värde efter avgifter:
  87 198 SEK
  Total avgift 1 mån:
  12 802 SEK (12,80%)
  Inkl. avgifter för köp och sälj

  Alltså 12802kr för att gå lång en månad. Och då tar vi inte ens hänsyn till lånkostnaden som ändras från dag till dag ifall man skulle vara kort. Jag tror knappast Vontobel är mycket billigare då de inte ens vill redovisa sina avgifter för till exempel Avanza så att de med sitt räkneexempel kan visa kostnaderna för Vontobel.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.