Lynchspaningar och channel checks

Nu är jag tillbaka i Stockholm efter några dagar i Paris. Hur kan en stad vara så vacker förresten? Det är ju fint oavsett vart man tittar.

Jag fick några frågor angående mina lynchspaningar från Paris, vad det egentligen betyder och tänkte förklara begreppet. Som jag svarade i en kommentar kan det enkelt beskrivas som enklare vardagsspaningar som kommer från förvaltaren Peter Lynch. Ett exempel på en lynchspaning kan vara att gå in i en H&M-butik och ser hur mycket folk det är i butiken, om de har mycket rea etc. Jag tänkte redogöra för varför den typen av spaning inte fungerar.

Jag är medveten om att ni är många som börjat spara och fått till exempel tipset ovan. Att ibland gå in i en H&M-butik för att kunna dra en slutsats av hur koncernens resultat kommer att se ut i kommande rapport. Det här fungerar inte. Analytiker har till exempel testat att stå och räkna kunder en timme om dagen i H&M-butiker i ett helt år för att pricka av kunder som går in och ut ur butiken (både de som handlat men även prickat av de som går ut tomhänta) bara för att se att det inte fanns någon som helst koppling till resultatet. Detta kallas channel checks och man kan läsa mer om det på Investopedia.

Det man däremot kan göra för att kunna förutse hur försäljningen har gått eller kommer att gå kan vara att titta på vädret. Om det är varmare än man räknat med under vintern så säljs inte lika mycket vinterkläder, är det kallare under våren så säljs inte lika mycket vårkläder etc. Det är ju sedan därför kläderna reas ut, att endast titta på rean säger alltså inte lika mycket som att titta på hur vädret påverkar försäljningen.

För er som följer mig på Twitter (och ni som inte hittat dit, spana in Twitter, det finns en liten klick som vi kallar finanstwitter där vi pratar både aktier och strunt) kunde ni se att jag laddade upp ett klipp där jag diskuterade mina spaningar från Paris (med glimten i ögat), om inte, kika på klippet nedan.

[protected-iframe/]

Anledningen till att jag ändå skriver endel om lynchspaningar är för att det blivit en form av internskämt, framförallt hemma hos mig och Micke. I avsnitt 179 av Börspodden är jag och Micke med och öppnar faktiskt upp med att prata lite kort om just den här typen av spaningar, dessutom berättar Micke om en av hans senaste onoterade investeringar (som han stal från mig) och jag pratar om arbetet med Economista och Feminvest.

2 Comments

  1. Det är väl inte riktigt så Lynch själv använde konceptet heller? Hans poäng är väl mer att man kan använda det för att identifiera trender, produkter och kedjor innan de uppmärksammats av övriga investerare (och då framförallt de professionella investerarna). Samt förstås få en bättre känsla för bolagets produkter.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.