Bostadspriser: toppen är inte nådd

Jag sitter hos frisören i skrivande stund men tänkte passa på att dela med mig av den spaning som jag och Micke gjorde när vi var ute med hundarna imorse. Strax efter kl 08 stod det över hundra personer i kö till Fatighetsmäklarna på Birger Jarlsgatan som väntade på att kontoret skulle öppna för att de idag började sälja lägenheter i ett nyprodprojekt.

Jag vet att vi många gånger säger att toppen är nådd i bostadspriserna framförallt i Stockholm men min spaning är att så länge det är så stor bostadsbrist som nu så kommer priserna inte att falla. Min hypotes är dessutom att vi inte kommer att se ett 50 procentsfall som på 90-talet utan snarare att utvecklingen stannar upp något. Anledningen tror jag blir att företag och människor väljer att flytta till andra, billigare, delar av Sverige.

Vi hade en diskussion på Twitter om de framtida bostadspriserna och de som jag pratade med verkar rörande överens om att vi kanske ser en stagnation men inte ett ras framöver.

Diagram från Sdiptechs årsredovisning 2016

Jag är ju lite sugen på det här med fastigheter överlag, blev därför väldigt glad när jag pratade med mina föräldrar i veckan som berättade att de investerat i ytterligare en fastighet. De ser det inte helt som finansiella investeringar utan äger en stuga i Idre eftersom att vi alltid åkt på många skidsemestrar varje år och köpte precis en lägenhet med havsutsikt på kusten eftersom att de själva älskar att vara där. När stugan och lägenheten är tomma hyr de ut dem och får på så sätt in hyresintäkter som täcker eventuella kostnader. Jag överväger att göra det samma men med en lägenhet utomlands, först måste jag bestämma mig för land och stad bara.

I nästa veckas avsnitt av Feminvest Direkt diskuterar vi faktiskt fastigheter med Tessins VD Jonas Björkman, missa inte det!

/A

2 Comments

  1. Hej! Tack för en jättebra och lärorik blogg! Dock är texten i dina inlägg väldigt ljus/tunn och jag har svårt att läsa..hoppas det går att fixa! 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.