Råvaruhandel: Spannmål

Efter mitt inlägg om boskap som råvara fick jag några reaktioner kring hur etiskt eller inte det var att ta upp det. Det kommer ett inlägg i veckan med en diskussion kring etiska investeringar där jag tagit hjälp av fondförvaltare som förklarar hur handel med boskap går till och om etiska investeringar generellt.

Spannmålsmarknaden är generellt sett svårare att förutsäga än andra delmarknader för råvaror då prisbilden till stor del bygger på vädret vilket gör denna marknad mer riskfylld än många andra råvarugrupper. En dålig skörd på en specifik delmarknad kan påverka ekonomier mer än man kan tro.

Det är sex stycken huvudråvaror som handlas internationellt under spannmål som råvarugrupp, 1) sojabönor, 2) majs, 3) vete, 4) ris, 5) havre och 6) korn. Spannmål är en extremt viktig råvara som används framförallt mycket livsmedel och drycker men även i annan typ av produktion.

Vad påverkar priset?

Eftersom att många företag och branscher förlitar sig på spannmål för produktion av sina varor, vilket gör att spannmålspriserna i sig är en viktig faktor på många marknader. Som med alla andra tillgångar och produkter styrs även spannmålspriser av konsumenternas efterfrågan.

Pris på ris under en tvåårsperiod, data hämtad från Nasdaq.

I februari 2016 meddelade Thailands premiärminister, att Thailand som är en av världens största risproducenter, att på grund av vad som förväntades bli den värsta torkan på flera år skulle producera mindre ris för att spara på landets vattenreserver som höll på att ta slut.

Spannmålspriser påverkas till stor del av väderförhållanden, vilket också gör att det är svårt att förutse priser i framtiden. Produktionen av spannmål påverkas dock inte bara av plötsliga naturkatastrofer utan även av gradvisa klimatförändringar (läs mer om hur det påverkar vår ekonomi här).

Det finns dock även helt andra användningsområden för sädesslag som kan medföra påfrestningar av det existerande utbudet. Till exempel ökar efterfrågan på majsbaserad etanol, ett potentiellt livskraftigt biobränsle, vilket skapar en efterfrågan på både majs och andra sädesslag.

Sammanfattningsvis påverkar 1) en ökad konsumtion, 2) klimatet och 3) efterfrågan på etanol främst priset på spannmål.

/A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.