Investera din tid

På Nordnet Live i torsdags sprang jag in i flera härliga twittrare, vi var några som en stund diskuterade lärande och personlig utveckling och när jag berättade hur jag arbetade blev de förvånade, tyckte att det var bra men upplyste mig om att det var extremt.

Jag lever efter devisen ”always be investing” och älskar att optimera och effektivisera alla delar i mitt liv. Investeringar för mig handlar inte endast om pengar, även om börsen är en av mina favoritsysslor, utan även om relationer och nätverk, kunskap och tid. Det finns ingenting som jag värderar så högt som min tid, jag eftersträvar alltid att göra den så värdefull som möjligt. Genom att investera och fördela min tid på rätt sätt erhåller jag bästa möjliga avkastning. Det viktiga att komma ihåg är dock att om du tvingar dig själv att läsa en bok eller försöka lära dig något som du egentligen inte är intresserad av så kommer du att misslyckas.

När är det min tur?

Självklart handlar mycket i mitt liv om tur. Jag hade tur i början av min handel – vilket var anledningen till att jag fortsatte. Jag har haft tur med tidigare jobb och med mycket annat. All min tur förtar dock inte allt jobb jag lägger ner, även om jag inte själv ser det som arbete.

Skillnaden på att endast ha tur och vad jag gör med min tur är dock tydlig. Varje möjlighet jag får greppar jag. När min handel gick bra till en början tog jag reda på varför. There’s always a reason.

Jag skulle kunna sträcka mig så långt som att kalla min inställning till livet för tur. Jag har tur som har ett intresse som kan generera pengar och en nyfikenhet att lära mig nya saker.

Vad gör du med din tid?

En typisk vardag för mig ser ofta ut så här:

Jag vaknar kl 06:45, snoozar aldrig utan går alltid upp direkt för att gå ut 20-30 minuter med min hund. Jag sätter på en podcast, ofta TEDTalks Science and Medicine, Health eller Business, eftersom att de har perfekt längd på varje avsnitt. När jag är tillbaka äter jag frukost under tiden som jag går igenom min mail. Jag är på kontoret mellan kl 08:30-09:00. Beroende på vad jag gör på kontoret så fortsätter jag att lyssna på podcasts under dagen. Alltid avsnitt som antingen berör finans eller andra typer av kunskapspoddar. Här lyssnar jag sällan aktivt utan låter dem rulla i bakgrunden, om de är bra lyssnar jag på dem en gång till under en senare promenad när jag kan fokusera på innehållet i podden, på det sättet kan jag plocka upp dubbelt så mycket som om jag bara lyssnat på dem en gång. Vid lunch sticker jag hem (bor 200 m från kontoret), äter en snabb lunch och går ut med Casper igen om inte Micke tar honom.

Efter jobbet går jag antingen och tränar först eller äter något litet innan jag studerar (jag läser alltid fyra böcker samtidigt, optimalt för mig är två facklitterära och två skönlitterära). Med studerar menar jag egentligen bara att jag antingen aktivt läser en artikel eller bok under tiden som jag för anteckningar om innehållet. Eftersom att jag skriver på en bok om nätverkande så handlar alltid en av mina fyra böcker just nu om nätverkande, gruppsykologi eller liknande. Under tiden som jag ”studerar” eller skriver lyssnar jag dock inte på podcasts utan oftast klassisk musik (…jag har tur som verkligen gillar klassisk musik). Senare på kvällen går jag och Micke ut med hundarna igen, ibland lyssnar båda på varsin podcast när vi går bredvid varandra eller diskuterar något vi läst eller lyssnat på.

Innan jag somnar på kvällen läser jag skönlitterärt för att varva ner och bli trött. Jag går oftast och lägger mig mellan 22-23, att få mellan 7-8 timmars sömn är något jag väldigt sällan tummar på. Om jag är trött försvinner för stor del av min dagliga produktivitet. Jag har tidigare testat att gå upp 04:30 på morgnarna för att hinna jobba undan innan jag går till kontoret men det resulterar bara i att jag får mindre gjort på eftermiddagen och kvällen.

Det var längesedan jag tittade på TV. Inte för att jag aktivt valt bort det utan för att jag valt att lägga min tid på andra saker som intresserar mig mer. Jag vill spendera min tid på värdebyggande, sen om det är träning, läsning, att lyssna på podcasts eller att skriva spelar inte så stor roll. Jag gör alltid precis det jag känner för. Det handlar bara om att jag helt enkelt bara känner för att spendera tid på något som ger mig något tillbaka, jag investerar min tid.

Välj inte bort något

Om det är en sak ni kan ta med er så är det detta: välj inte bort något. Jag läser inte fyra böcker samtidigt för att jag tvingar mig själv, det handlar helt enkelt om att jag vill och ibland vill kunna byta. Se inte lärandet som ett straff, kunskapen är belöningen.

Gör bara saker som intresserar dig. Hitta ett område som du gillar och börja där. Du kommer aldrig att bli duktig på något som du inte tycker är kul. Hitta ett inlärningssätt som passar dig, tycker du inte om att läsa kan jag rekommendera Fight Mediocrity på Youtube som sammanfattar böcker, en bra början är Thinking Fast and Slow av Daniel Kahneman.

Lägg till en början 15 – 20 minuter per dag för att se en av dessa, det kan vara en bra början.

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.