Att sprida sina risker 101

Man talar ofta om att det är viktigt att minska riskerna med sitt sparande genom att sprida sina investeringar. Det finns såklart många sätt att sprida riskerna i sitt aktiesparande, det vanligaste och förmodligen tryggaste (om det nu finns ett sådant på börsen) sättet handlar om att välja trygga, stabila och lågt värderade företag med en lång och lönsam bakgrund. Du kan gå tillbaka några år i företagets kurs och se om aktien stigit eller sjunkit till exempel. Nästa steg handlar om att sprida riskerna bland olika branscher och bolag, Unga aktiesparare menar att mellan 10-15 bolag fördelat i olika branscher är en optimal nivå att ligga på. Man kan även komplettera sin portfölj med räntefonder, obligationer och banksparande (jag återkommer i ett senare inlägg med beskrivning av de olika spartyperna). Jag har valt att ta strategin ett steg längre och investerar inte i olika branscher som korrelerar med varandra, med mitt exempel nedan förklarar jag varför.

Exempel: Ponera att du köper aktier i ett flygbolag och sedan i ett oljebolag. Om oljepriset stiger påverkar detta flygbolaget negativt och din portfölj påverkas både positivt och negativt.

Anledningen till att man från början väljer att ta risker med sitt sparande handlar om avkastningen. Ju högre risk, ju högre – eller lägre – avkastning. Att investera i ett stadigt och tryggt företag med en historiskt bra utdelning medför alltså en lägre risk men kanske inte är ett klipp. En chansning på ett nystartat, snabbväxande bolag medför alltså en högre risk men kan också sluta med att du blir av med stora delar av dina investeringar. Hur riskbenägen man är eller vill vara är alltså ett viktigt ställningstagande att ta innan man börjar handla, det sägs att man måste välja mellan att äta gott (hög risk – hög avkastning) eller att sova gott (lägre risk – lägre avkastning). Jag har valt att både sprida mina risker i olika branscher och företag och i olika portföljer där jag har både ett kort- och ett långsiktigt sparande. I mitt kortsiktiga sparande har jag valt en högre risknivå med högre avkastning och i min andra portfölj har jag valt typiskt trygga bolag som jag nämner ovan med lägre risk och avkastning. Jag har valt att placera 75 % av mitt sparande i den portföljen med lägre risk och avkastning och resterande 25 % i den portfölj med högre risk och avkastning. Vad gäller spridning mellan olika branscher och bolag är spridningen ungefär samma i båda portföljerna.

Happy trading!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.