Att börja spara 101

Är du ny på börsen och vet inte riktigt vart du ska börja? Alla som sparar och investerar har någon gång gjort sitt första köp, sitt första felköp och förhoppningsvis också fått ta del av sin första höga avkastning som resultat av lite högre risk. Nedan kommer jag att skriva om mina erfarenheter om att vara ny på börsen och vilka hjälpmedel och strategier som har hjälpt mig till ett framgångsrikt sparande. 

  1. Ta ställning! Vilken typ av sparare är du? Är det viktigare med hög avkastning än att kunna sova lugnt om natten? Jag tillhör utan tvekan kategori nummer ett! Jag triggas av risker och för mig finns det inget så tillfredsställande som en högriskinvestering som ger god avkastning.
  2. Förstå bolaget! När du handlar med aktier är det viktigt att du förstår bolaget. Jag menar inte att du ska kunna rabbla alla bolags nyckeltal från minnet utan att du ska veta och förstå vad ditt bolag gör. Handla till exempel inte aktier i H&M om du tror att de importerar olja.
  3. Samla information! Dagens Industri, Privata affärer och nyhetssidor i sig är alla bra för att samla information om marknaden. Scanna av dessa dagligen för att se om det dyker upp någon information som antingen kan leda dig in i nya spännande affärer eller nya perspektiv på din portfölj och ditt innehav. Jag lyssnar även mycket på poddar, både DI  och Unga Aktiesparare släpper en podcast i veckan där de diskuterar börsen. Ett annat bra tips är att, låt oss ta H&M som exempel igen, gå till butiken, är det mycket kunder här? Är det många som handlar? Ser du många som går runt med deras kassar på stan etc.
  4. Sprid dina risker! Placera inte alla ömtåliga ägg i samma korg! Sprid dina risker i olika bolag, branscher och se till att de inte korrelerar med varandra. Jag kommer skriva mer om detta i ett senare inlägg.
  5. Välgrundade beslut och snabbt handlande! Jag är en kombination mellan riskbenägen och rationell. Jag fattar välgrundade beslut men handlar snabbt. Alltså, ta ställning, vem är du som sparare? Förstår du bolaget? – Kan du stå för bolaget? Samla information! Om du efter dessa steg fortfarande vill köpa aktier i bolaget – gör det!

 

Personligen lever jag efter en filosofi där jag om jag fattat ett beslut då också väljer att leva med dess konsekvenser. Alltså – går aktien ner så är det inget jag ligger sömnlös över eller ältar. Nästa beslut och köp ger förhoppningsvis bättre avkastning!

Happy trading!

/A

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.